2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Napi aktuális

Hortay Olivér: Az ársapkától nem több, hanem kevesebb gáz várható

Mégiscsak lesz uniós gázársapka ha tovább drágul az energiahordozó. A tagországok hazánk megkerülésével döntöttek. Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország semmi szín alatt nem támogatja ezt a korlátozást. A stúdióban Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató üzletágvezetője. 

  • Hortay Olivér: Az ársapkától nem több, hanem kevesebb gáz várható

A részleteket ismertetve a szakértő elmondta, arról van szó, ha a holland gáztőzsdén három egymást követő napon a gáz referenciaára 180 euró/megawattóra szint fölé emelkedne, akkor bevezetésre kerülne ez a plafon intézkedés, ami azt jelenti, hogy ennél magasabb áron nem lehetne ügyleteket kötni. 

A probláma az intézkedéssel kettős Hortay Olivér közlése szerint: 

  • Az Európai Unió energiapiacának a fő nehézséget az jelenti, hogy nincs elegendő gáz, az ársapkától pedig nem több, hanem kevesebb gáz várható.
  • A 180 eurós szint jóval magasabb jelenlegi valamivel több, mint 100 euró fölötti áraknál, így most a korlát nem effektív. A magyar külgazdasági és külügyminiszter többször elmondta, ezeken az árszinteken a kereskedők úgy érezhetik, hogy van még tér felfelé és ezért elkezdhetnek spekulálni. Ha viszont effektívé válik, a kereskedők a gázt nem az európai piacokon fogják eladni és így még kevesebb gáz áll majd rendelkezésre Európában. 

Ráadásul az oroszok többször jelezték, hogy azokba az országokban, amelyek támogatják a gázársapkát nem fognak szállítani, így akkor tovább csökkenhet az európai piacokon rendelkezésre álló gáz

- tette hozzá.

Azt sikerült elérnie Magyarországnak - folytatta -, hogy a tőzsdén kívüli ügyletekre nem vonatkozik az ársapka, így a magyar hosszútávú gázszerződést sem érinti közvetlenül, ami a magyar ellátásbiztonság szempontjából kulcsfontosságú. 

Teljes beszélgetés: 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Verstappené a Red Bull 100. pole pozíciója

Verstappené a Red Bull 100. pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!