2023. 09. 28. Csütörtök Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Napi aktuális

Dr. Álmos Péter: A beteg érdekeit szolgálja, ha az orvos az új ügyeleti szerződést nem írja alá

Elfogadta az Országgyűlés az orvosi kamara működését szabályozó törvénymódosítást. Szerdától nem kötelező a kamarai tagság az orvosok számára. Dr. Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke volt a vendégünk.

  • Dr. Álmos Péter: A beteg érdekeit szolgálja, ha az orvos az új ügyeleti szerződést nem írja alá

Megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát az a törvény, amelyet kedden, a kormány kezdeményezésére 122 igen szavazattal 31 ellenvoks mellett, tartózkodás nélkül fogadott el a Ház. A belügyminiszter által hétfőn beterjesztett, és kivételes eljárásban kedden elfogadott jogszabály kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni.

Az ellenzéki képviselők hazugságnak minősítették a kormányoldal érveit, és nem támogatták a módosítást. Pedig éppen Gyurcsány Ferenc egészségügyi minisztere volt az, akinek javaslatára 2006-ban eltörölték a kötelező kamarai tagságot.

A javaslat a hatályos törvények rendelkezéseitől eltérően a kamarák tagsági viszonyát alapvetően új elvi, önkéntes alapra helyezi 

- mondta Molnár Lajos akkori egészségügyi miniszter 2006 őszén.

Dr. Álmos Péter adásunkban emlékeztetett, 2020. október 3-án abban egyeztek meg Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a hálapénz illegális lesz, az orvosok bérrendezése megtörténik, és az egészségügyi átalakításba bevonják az orvosokat. 

Takács államtitkár (Takács Péter  egészségügyért felelős államtitkár - a szerk.) azt mondta, semmi olyan nem került a parlament elé, ami az orvostársadalom támogatását nem bírja (...) nem tárgyalás volt, hanem tájékoztatás, tehát eljött államtitkár úr és elmondta, mi lesz

- tette hozzá.

Szerinte voltak elfogadhatatlan elemek és - mint mondta - ez vezetett oda, hogy a tagság, az orvosok szólították fel őket, hogy lépjenek. 

Az orvostársadalmat, a kamarát megpróbálják elnyomni, mert az orvosi kamara nagyon komolyan gondolta azt, hogy az egészségügy nem üzlet, hogy az állami egészségügynek nagyon erősnek kell lennie, úgy látjuk, ez komoly érdekeket sérthet

- jelentette ki.

M. Dobos Marianne műsorvezető felvetésére, megerősítette a Magyar Orvosi Kamara álláspontját, miszerint a beteg érdekeit szolgálja, ha az orvos az új ügyeleti szerződést nem írja alá, hiszen - fűzte hozzá - van egy ügyeleti rendszer, ami működik és elkezdődött volna egy olyan rendszer, amiben minden adat titkosítva van. 

Teljes beszélgetés: 

További epizódok

Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Lengyelország kétmilliárdos hitelt kap haderőfejlesztésre Amerikából, ez lehet a hallgatás ára hogy ne kritizálják Ukrajnát. Az USA közben azt kéri váltsák le a teljes ukrán legfelsőbb bíróságot. A stúdióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel beszélgettünk. 2023. szeptember 27.
Élesedik a helyzet a déli határon

Élesedik a helyzet a déli határon

Aggasztó a helyzet a déli határon, tegnap 900 határsértőt fogtak a rendőrök. A Napi aktuálisnak Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet junior elemzője volt a vendége. 2023. szeptember 27.
Mikor használhatnak fegyvert a határvadászok?

Mikor használhatnak fegyvert a határvadászok?

Halálos veszélyben a magyar határőrök, mivel automata fegyverekkel lőnek át Szerbiából a határt védő magyar rendőrökre. De milyen esetben használhatnak fegyvert a határvadászok? A témáról ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, a Századvég Alapítvány tanácsadóját kérdeztük. 2023. szeptember 27.

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk  a sorsunkról

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk a sorsunkról

Az Európai Unió intézményei vagyis az Európai Bizottság és az Európai Tanács egyre inkább birodalmi törekvéseket mutat, folyamatosan csökkenteni igyekszik a tagállamok szuverenitását. A kelet-európai országok viszont már megtapasztalták, milyen az, amikor egy központi bizottság és egy tanácsi (szovjet)unió irányít minket. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

A KSH szerint csökkent a vállaltan vallásosak száma

A KSH szerint csökkent a vállaltan vallásosak száma

A Központi Statisztikai Hivatal felmérésében a vallásra vonatkozó, önkéntesen megválaszolható kérdésre a lakosság 60%-a válaszolt, tájékoztatott a hivatal. A stúdióban Lázár Kovács Ákost, a PPKE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének vezetőjét kérdeztük.
Nagy nyertese az USA az energiaháborúnak

Nagy nyertese az USA az energiaháborúnak

Amerika vált az Európai Unió legfontosabb gázbeszállítójává - hívta fel rá a figyelmet Hortay Olivér, a Századvég Energia- és Klímapolitikai üzletágvezetője kedden a Napi aktuálisban. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!