2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az ezüstcsapat és a '38-as világbajnoki döntő 03:00

Napi aktuális

Demeter Szilárd: Petőfi hét év alatt írta magát világirodalmi nagysággá

Vasárnap ünnepli az ország a Magyar Kultúra Napját. Ez a Magyar Kultúra Napja kicsit más lesz, mint a többi. Még inkább a Himnusz kerül középpontba. 200 éves ugyanis Magyarország legismertebb verse. Vendégünk volt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.

  • Demeter Szilárd: Petőfi hét év alatt írta magát világirodalmi nagysággá

Ha belegondolunk a vasárnap 200 éves Himnusz idején Petőfi Sándor három hetes, Madách Imre pedig három napos volt, hogy milyen sűrűsödése van a történelemnek. 1844-ben zenésítették meg a Himnusz, akkor nyerte meg a pályázatot, amit a Himnusz megzenésítésére hirdettek ki és ennek a zsűrinek a tagja Vörösmarty Mihály, aki megítéli Erkelnek a fődíjat, másrészt bevezeti Petőfit pesti társaságba, tehát 1844-ben belép a pesti irodalmi életbe, akkor írja meg A helység kalapácsát, akkor adják ki az elős igazi verses kötetét és év végére megírja a János vitéz, egy év alatt berobbant a köztudatba - mutatott rá Demeter Szilárd. 

A főigazgató megjegyezte, amit minidg elfeleejtünk megemlíteni, hogy

Petőfi hét év alatt írta magát világirodalmi nagysággá. 

Teljes beszélgetés: 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Kétes üzleti ügyei mellett újabb részletekre derült fény Deák Boldizsár múltjából. A Tisza Párt alelnöke, akivel Magyar Péter összeállt politikusi karrierje érdekében, ügynök és besúgó lehetett. Az újabb fejleményekről Kacsoh Dániel, Pindroch Tamás és Lentulai Krisztián is elmondják véleményüket a Vezércikkben.
Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet több tucat rakétát lőtt ki izraeli állásokra. Az egyre mérgesedő iráni és izraeli konfliktusról Kovács Tamás, az NKE Rendészettudományi Kar Rendészetelméleti és Történeti Tanszékének egyetemi docense beszélt a HírTV stúdiójában. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Madagaszkár tradicionálisan a béke pártján áll + videó

Madagaszkár tradicionálisan a béke pártján áll + videó

A Madagaszkár és Magyarország közötti együttműködési lehetőségekről, a két ország viszonyáról és országának a háborúkhoz való álláspontjáról is beszélt Rasata Rafaravavitafika, a Madagaszkári Köztársaság külügyminisztere a Napi aktuálisban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!