2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével 03:00

Napi aktuális

Az Európai Unió jelenlegi jogszabályai okozták a gazdatüntetés-hullámot + videó

Bekopogtatott a valóság a zöldekhez Hollandiában is, autópályákat torlaszoltak el a gazdák. Von der Leyen is meghátrált: ez a zöld megállapodás első veresége. A stúdióban Pataky István, a Maszol.ro főszerkesztő-helyettese és kapcsoltuk Jánosi Dalma tudósítót Rómából, valamint Schenk Richárd uniós agrárpolitikai szakértőt Brüsszelből.

  • Az Európai Unió jelenlegi jogszabályai okozták a gazdatüntetés-hullámot + videó

Schenk Richárd közlése szerint a holland gazdák elégedetlenségét a nitrátokkal kapcsolatos problémák váltották ki, ugyanis Hollandiában hektárra nézve nagy a nitrogénkibocsájtás az agráriumban, ugyanakkor a kis ország ellenére a világ egyik leghatákonyabb mezőgazdasági közé tartozik. 

Az EU nitrogén-nitrát kibocsájtásra vonatkozó szabályait Hollandiára alkalmazva nem tudták betatani, és felgyülemlett a harag ezen szabályok ellen - tette hozzá. 

Arra a kérdésre, hogy mennyire eltökélt az Európai Bizottság abban, hogy megváltoztassa az Unió agrárpolitikáját, Schenk Richárd elmodta, szerinte az EU mintha megtorpanni látszana, hiszen elérte a gazdák tüntetése az európai döntéshozók legfelsőbb rétegét, a gazdatüntetések már elérték Portugáliát, Szlovákiát és Lettországot is, ez pedig mutatja, hogy nem egyes nemzetállamok állnak azok mögött. 

Szenvednek és elkeseredettek az olasz gazdák

Jánosi Dalma tudósító egész nap végigkövette az olaszországi gazdatüntetéseket. Kiemelte, az olasz gazdák az orosz-ukrán háború miatti áremelkedések miatt hosszú ideje komoly deficittel dolgoznak és a helyzet nem tud megfordulni.

Úgy érzik, az EU arra kényszerítené őket, hogy hagyják el a földeket, ahelyett, hogy komoly támogatásokat adna ahhoz, hogy megmaradjanak a termőföldnél - tette hozzá. 

Az olasz gazdák arra akarják felhívni a figyelmet, ha az agrárszektor bukik, akkor az olasz lakosságra éhezés vár. 

Tüntetések voltak Romániában is

Romániában született egy megegyezés a kormánnyal, ennek eredményeképp felfüggesztették a tüntetéseket, de azok bármikor újra elindulhatnak - közölte Pataky István, a Maszol.ro főszerkesztő-helyettese. 

Az újságíró elmondta, a kormány mindenféle támogatásokat ígért, ugyanakkor a fő probléma, az ukrán gabona továbbra is fennáll.

Románia ugyan tiltja a gabona importot, legalábbis azt mondja a kormány, hogy semmiféle hivatalos import nem lehet Ukrajnából, csakhogy Románia az egyik legfontosabb tranzitútvonal, tehát nem csak nyugat felé, hanem a konstancai kikötő felé is vonulnak a kamionok az ukrán gabonával. ... Az a helyzet, hogy a feketepiacon megjelent egy óriási mennyiségű ukrán gabona. Egy román kormánypárti képviselő mesélte, hogy neki vannak információi arról, hogy gyakorlatilag naponta átjön 450-650 kamion, és abból körülbelül 100-150 naponta nem hagyja el az országot vagy nem jut el a konstancai kikötőig, ami azt jelenti, hogy napi szinten akár a 2000 tonnát is eléri az a mennyiség, ami eltűnik. Sőt, ugyan figyelik mostmár a kamion szállításokat, tehát van rajtuk zárjegy és radarral követik őket, de olyan is van, hogy, amikor megáll a kamion, akkor egy kis lukat vágnak az alján és ott szivárog ki a gabona. A gazdák emiatt azt is követelték, hogy mérjék meg a beérkező és az országot elhagyó kamionok súlyát is - ismertette. 

Teljes beszélgetés: 

Fotó: Az uniós agrárpolitika ellen tüntető olasz gazdák traktorokkal akadályozzák a forgalmat egy autópályán, Torino közelében. MTI/EPA-ANSA pool/Alessandro Di Marco

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Karácsony Gergely és a baloldal belső világa + videó

Karácsony Gergely és a baloldal belső világa + videó

Érdekes beszélgetés részleteket tartalmazó felvételeket, belső levelezéseket és egyéb dokumentumokat tartalmazó csomagot juttatott el egy ismeretlen forrás a Mediaworkshöz. Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője volt a vendégünk.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!