2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Zárug Péter Farkas: A jelenlegi ellenzékben viszonylag nagy a lebukás veszélye

2019. október 7., hétfő 20:09

Egyre több leleplező felvétel jelenik meg az ellenzék korrupciós botrányairól.

„Bármennyire próbálnak minket mocskolni, bármennyire próbálnak miket befeketíteni, én bízom benne, hogy a kispestiek nem ez alapján döntenek.”

Gajda Péter XIX. kerületi polgármester így reagált azokra a titokban rögzített felvételekre, amelyeken bizalmasa arról beszélt, hogy a kispesti szocialista politikusok hogyan lopják el a közpénzt. A pénteken kirobbant korrupciós botrány tovább gyengítheti az ellenzéki összefogás esélyeit Budapesten, de elemzők szerint a szocialista mutyi a vidéken élő baloldali választókat is elriaszthatja.

Az utóbbi napokban napvilágra került felvételekről Zárug Péter Farkas politikai elemző a következőket mondta:

„Ez nyilván egy kommunikációs váltás is, mert mára már a mobiltelefonok elterjedtek, mindenki amatőr fotós, amatőr videós. Ez a világ szétkúszott a politika teljes területén, ez az egyik része. A másik része pedig az, hogy az ellenzék összetétele teljesen más jellegű ebben a választásban, mint amilyen korábban volt. Sokkal korábban ilyen összetételű ellenzék nem volt, ami azt jelenti, hogy a lebukás veszélye az fokozódott bizonyos tekintetben, merthogy összeegyeztethetetlen az az összeállás valójában. Nem valódi politikai struktúra, ami az ellenzék oldalán van és ezért egymást viszonylag könnyen és gyorsan árulják el a pozíciókért. Ez nyilván a lebukás veszélyét is megnöveli. Másfelől pedig valóban van egy általános, felfokozott érdeklődés, hogy ebből a vegyesvágott ellenzékből és itt-ott amolyan szövetségekből mi fog majd kisülni.”

Tarlós István azt mondta, hogy ő nem nagyon örül a baloldalhoz köthető korrupciós ügyeknek, mert az emberek hajlamosak azt hinni, hogy az egész politikum teljes egészében ilyen korrupcióval átszőtt, mint ahogy az Toroczkai László is így ítéli. Valóban ilyen súlyosnak látja a helyzetet? – tette fel a kérdést Velkovics Vilmos műsorvezető.

„Ha inkább úgy teszi fel a kérdést, hogy a korrupció kötelező téma egy választáson, akkor az a válaszom, hogy igen. Az, hogy ez milyen mértékű, és mennyire szövi át az egész politikai tematikát és mennyire kerül a híreknek az élére, az pedig a ténylegesség vagy kevésbé ténylegesség. Az biztos, hogy e téren teljesen igaza van Tarlós Istvánnak, hogy az átlag állampolgár irányába általában romboló, ha a politikust magát a korrupcióval összefüggésben emlegetik.”

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg:

Hír TV