2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Magyarország élőben

Zacher Gábor: Már 5-10 mikrogramm halálos lehet a Bika nevű szerből

12 nap alatt 7 drogdílert fogtak el a fővárosi rendőrök. Közben már Budapest utcáin is kapható a Bika fantázianevű dizájnerdrog. A stúdióban Zacher Gábor toxikológus főorvos beszélt az új szerről.

  • Zacher Gábor: Már 5-10 mikrogramm halálos lehet a Bika nevű szerből

„Ez egy szintetikus marihuána származék, ami annyit jelent, ha megnézzük a kémiai szerkezetét, akkor hasonlít a THC-hoz. (…) Ez olyan, mintha legalább 10-szer olyan intenzív lenne a hatása, mint a THC-nak és azok a fogadóhelyek, ahova ez bekötődik, a receptorok (…), melyek leginkább a központi idegrendszerben helyezkednek el és a hatása is elsősorban a központi idegrendszerre, valamint a keringés rendszerre hat. Halmozott epilepsziás rohamok, szívritmus zavar, gyakorlatilag egy infarktus szerű állapot jön létre. (…) Megszűnik az erek átjárhatósága és az illető terápia rezisztens, azaz az ég világon semmit nem tudunk vele csinálni”

- mondta a toxikológus főorvos.

Ezeknek az új szereknek részben ez is a veszélye, hogy nagyon-nagyon kis mennyiségben intenzív hatásokat fejtenek ki, másrészt meg amikor megveszi a dílertől ezt a cuccot a fickó, akkor az azt mondja neki, figyelj öreg ez biofű – ó ez tök jó - százhúsz féle biofüvet ismerünk legalább, de akár még többet is, és nem nagyon tudja, hogy pontosan mi van benne, hányféle anyag van benne, mert lehet, hogy többféle anyag van, hiszen erre is vannak már példák, illetve azt sem tudja, hogy milyen hatóanyag mennyiség van benne, hiszen mikor behozzák ezt a cuccot nem viszik el egy analitikai laborba, hogy mi meg mennyi van benne. Mert ha ezt meg lehetne, vagy megcsinálnák, akkor idézőjelben relatív biztonságosabban lehetne használni - tette hozzá Zacher Gábor.

Teljes beszélgetés:

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!