2020. július 13.,
hétfő, Jenő napja

Vályi-Nagy István: A vérplazma-terápia passzív immunizálással gyógyít

2020. április 23., csütörtök 18:04

Ma először alkalmazzák a vérplazma-terápiát Magyarországon

A Dél-Pesti Centrumkórházban ma először alkalmazták a koronavírusos fertőzés ellen a vérplazma-terápiát, egy súlyos állapotban lévő betegen. A stúdióban Vályi-Nagy István, az intézmény főigazgatója beszélt az új kezelésről.

„A beteg kezelése éppen zajlik és három egymás után következő nap fog bekövetkezni a kezelés. (…) Bizonyos laboreredmények fognak javulni először és ebből fogjuk látni, hogy javul-e az állapota a betegnek. (…) Ő egy igen súlyos állapotban lévő egyébként is veseelégtelen beteg, tehát neki alapbetegsége is van. (…) Nagyon reméljük, hogy életmentő lesz a beavatkozás. Ez világszerte most kezdődik az országokban. Nagy országokban is, mint az Egyesült Államokban, Németországban, és az Egyesült Királyságban szinte egyszerre. Azt gondolom, hogy mindenkinek tapasztalatokat kell szereznie ezzel a kezeléssel”

- mondta az igazgató.

Bubenkó Csaba: Költségcsökkentést hozhat a különadó a nagy üzletláncoknál

A kormány különadót vetett ki a nagy áruházláncokra. A pénzt a koronavírus elleni védekezésre költik. Az egyik multinacionális cég erre hivatkozva bocsátja el tömegesen a dolgozóit.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy ez valóban így van és véleménye szerint egy ilyen helyzetben, egy ilyen lépés megtétele, több szempontból is helytelen. A multinacionális vállalkozásokra jellemző ma Magyarországon, hogy minél kisebb létszámmal, minél alacsonyabb bérért, minél nagyobb profitra törekszenek.

„A magyar kormány a különféle vállalkozásokat segítő intézkedései részben ennek a folyamatnak az elkerülését segítették. Ami az európai helyzetet illeti, igyekeznek újraindítani a gazdaságot, ami a magyarországi kereskedelemre is hatással lesz majd”

- mondta Bubenkó Csaba.

Szécsi László: A minimum, hogy segítsek a többi koronavírusos betegen

Egy luxus óceánjárón ragadt Chilében, miután kitört a világjárvány. Aztán sikerült eljutnia Amerikába, ahonnan kalandos úton érkezett meg Magyarországra. Ha ez nem lett volna elég, a koronavírust is elkapta, de már papírja van róla, hogy kigyógyult a betegségből. A Magyarország élőben extra vendége volt Skypon Szécsi László, vlogger. 

Arra a kérdésre, hogy mikor és hol kaphatta el a koronavírust, Szécsi László azt mondta:

„Még a hajón megfáztam, de hogy a koronavírust pontosan mikor kaptam el, azt nem tudom. A hajón napokig beteg voltam, bár szerintem ott a légkonditól fáztam meg. Lázam akkor és utána sem volt, viszont köhögtem és jóval tovább voltak tüneteim, mint egy normál megfázáskor. Azt gondolom szerencsés vagyok, mert viszonylag könnyen átvészeltem. Családtagjaimmal nem tartottam a személyes kapcsolatot, de a barátok segítettek a mindennapi feladatok ellátásában. (...)”

 HírTV