2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 19:00

Magyarország élőben

Vágvölgyi Gergely: Nagyon erős szimbólum volt az imádkozó emberek látványa

Megrázó és megindító érzés volt látni a Notre-Dame lángolását. A térdre ereszkedő imádkozó emberek és a templomtorony összeomlása a tragikus éjszaka legerőteljesebb szimbólumai voltak. Erről is beszélt Almássy Ferenc francia-magyar újságíró és Vágvölgyi Gergely politológus a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

  • Vágvölgyi Gergely: Nagyon erős szimbólum volt az imádkozó emberek látványa

A Notre-Dame-ot pusztító tüzet döbbenten figyelő tömeg az éjszaka során egyszer csak letérdelve elkezdte énekelni az Üdvözlégy Máriát, miközben velük szemben még dolgoztak a tűzoltók a mentésen. Ezeknek a képeknek és jeleneteknek a hatására írt cikket Vágvölgyi Gergely. A politológus a Hír TV Magyarország élőben című műsorában arról is beszélt, milyen érzések kavarogtak benne az este folyamán és melyik volt az a pillanat, amikor tollat ragadott. 

"Először megrázó volt látni mindazt, ami történik, utána pedig megindító. Egyre több képen és videón látszódott, hogy az emberek nem döbbenten, némán állnak, hanem térdre ereszkednek és elkezdenek imádkozni, az Üdvözlégy Máriát énekelték. Szerintem nagyon erős szimbólum volt ez az éjszaka közepén, amikor megváltozott ez a lelki állapot a francia emberekben."

Földi-Kovács Andrea ismertette a párizsi ügyészég álláspontját, mely szerint baleset történt. Almássy Ferenc francia-magyar újságíró erre úgy reagált, nagyon korai ennél többet mondani, legalább 48 órának kell eltelnie, de akkor is nagyon nehéz lesz kikutatni mi is történt. Hozzátette: mivel terrorista szervezetek nem vállalták magukra a tűzesetet, valószínű tényleg baleset történt. Arra azért felhívta a figyelmet, hogy 2018-ban több, mint ezer támadás ért templomokat, ami már 17 százalékkal több, mint előtte évben és ez a szám folyamatosan növekszik Franciaországban, ezért is merülhetett fel a szándékosság esete is.

Vágvölgyi Gergely szerint, ahogy a templomtorony összeomlott, minden magára valamit is adó keresztényben megmozdult valami. „Egy ébresztő jelzés volt ez mindannyiunknak. Nagyon drámai és nagyon erős képsor, amikor az Isten felé mutató új  - ami a francia és az európai építészet kiemelkedő alkotása – egyszer csak leomlik"

- fogalmazott. 

A felújításra szervezett gyűjtés 750 millió eurónál tart. Almássy Ferenc reményét fejezte ki, hogy nem egy modern Notre-Dame-ot láthatunk majd. 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar – Így készülnek sportolóink a párizsi olimpiára + videó

Radar – Így készülnek sportolóink a párizsi olimpiára + videó

Folyatjuk IRÁNY PÁRIZS! című rovatunkat, amelyben a párizsi olimpiára készülő magyar sportolókat igyekszünk bemutatni. Pici sérüléssel bajlódik, de ez sem zavarja abban, hogy Párizsból is aranyéremmel jöjjön haza. Szilágyi Áronnal a korábbi és leendő sikerekről is beszélgetett Rizmayer Mihály.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!