2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Magyarország élőben

Ukrajna-szakértő: Az ukrán nyelvtörvény katasztrofális hatással lesz a kárpátaljai magyarságra

Nem tudták az ukrán képviselők, hogy mit szavaznak meg – jelentette ki Fedinec Csilla a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Az Ukrajna-szakértő elmondta, még csak most tanulmányozzák a törvény pontos szövegét, ezért olyan nagy most a csend körülötte. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóintézetének főmunkatársa azt is mondta: ha a törvény a jelen formájában marad az nem csak a kárpátaljai magyarságra, hanem a peremvidéken élő kisebbségek mindegyikére katasztrofális hatással lesz.

  • Ukrajna-szakértő: Az ukrán nyelvtörvény katasztrofális hatással lesz a kárpátaljai magyarságra

Nem tudták a képviselők, hogy mit szavaznak meg – jelentette ki Fedinec Csilla. Az Ukrajna-szakértő elmondta, a törvényt megszavazó képviselők nem ismerik annak pontos szövegét. Azért van viszonylag nagy csönd a törvény kommunikálása körül, mert csak most tanulmányozzák, mit is tartalmaz. Hozzátette: a törvény teljes szövege azután válik csak nyilvánossá, hogy aláírta az államfő és megjelenik a hivatalos közlönyben.

Velkovics Vilmos érdeklődésére megerősítette: a törvény szerint 3 év múlva már büntethetnek azért, ha pl. Munkácson magyarul kérnek a magyar eladótól.

Felülről jövő erőszakos nyelvterjesztésről van, nem pedig egy pozitív ösztönzésről, amely megfelelne a XXI. századi igényeknek. Fedinec Csilla szerint lehetne ezt úgyis csinálni, hogy az ukrán sajtó- és könyvkiadványok kedvező áfakategóriába kerülnek a kisebbségi nyelvű megjelenésekkel szemben.

Rendkívül durva dolognak tartja, hogy a Nyugat elsősorban a magyar kisebbség tekintetében egy bilaterális – két ország közötti – megállapodásba próbálja meg beletolni az ügyet, miközben ez emberi jogi kérdés – szögezte le.

A szakértő hangsúlyozta: ha a törvény a jelen formájában marad, az nem csak a kárpátaljai magyarságra, hanem a peremvidéken élő kisebbségek mindegyikére katasztrofális hatással lesz.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!