2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Trócsányi László: Az unió van a tagállamokért, és nem a tagállamok az unióért

Hír TV

2020. május 22., péntek 19:55

Összességében elmondható, hogy egy nagyon kemény időszakot élünk, amikor a különböző érdekek összecsapnak, és egy értelmű, hogy a konfrontáció időszaka következik Európában - mondta el Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A volt igazságügyi miniszter azt is leszögezte, hogy az unió van az országokért, és nem a tagállamok az unióért.

Konfrontáció van az uniós és a tagállami intézmények között. Nem a német alkotmánybíróság döntése volt az első, amely részben felülbírálta az Európai Bíróság döntését. Mi az oka annak, hogy ilyen nagy vihart kavart most ez a döntés – tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea Trócsányi Lászlónak.

A Fidesz EP-képviselője szerint mindent a maga kontextusában kell elhelyezni, és Európa jelenleg nincs jó állapotban. 2008 óta folyamatos válságoknak vagyunk a szemtanúi, 2008-ban megremegett az euró többek között Görögországban, 2015-ben a kontinenst egy migrációs válság sújtotta, ezt követte a Brexit, most pedig egy járványügyi válság kellős közepén vagyunk. De mindezek mellett folyamatos jogállamisági viták is zajlanak, amelyek a közép-európai országokat érintik. Egy ilyen helyzetben jelent meg a német alkotmánybíróság egy nagyon kemény döntéssel, és elsőként mondta ki, hogy az Európai Központi Bank és az Európai Bíróság hatáskörén túl járt el, és önkényes jogértelmezést hajtott végre, ezáltal ez ránézve nem tartalmaz kötelezettséget, és egyúttal felhívta a Bundestag figyelmét arra, hogy jobban ellenőrizze a pénzügypolitikát.

Összességében elmondható, hogy egy nagyon kemény időszakot élünk, amikor a különböző érdekek összecsapnak, és egy értelmű, hogy a konfrontáció időszaka következik Európában

– szögezte le Trócsányi László.

A volt igazságügyi miniszter szerint lesznek olyanok, akik a történtek után még inkább a centralizáció irányába akarják majd elvinni a folyamatokat, egy még szorosabb Európát akarnak majd létrehozni.

Ezzel szemben áll az az álláspont, amely a népszuveneritás elvéből indul ki. Az unió van a tagállamokért, és nem a tagállamok az unióért

– jegyezte meg.

Teljes beszélgetés:

Hír TV