2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Trencsán Erika: Nagyon nagy az érdeklődés az új támogatások iránt

Hír TV

2019. július 1., hétfő 20:10

Trencsán Erika, a money.hu pénzügyi elemzője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a ma életbelépő családvédelmi akcióterv négy pontjáról beszélgetett Földi-Kovács Andrea műsorvezetővel.

Kevesebb mint 5 hónappal a bejelentés után életbe lépett a kormány családvédelmi akciótervének négy pontja. A családalapítás előtt álló és már gyermeket nevelő családok július 1-től igényelhetik a babaváró támogatást, bővített CSOK hitelt, a jelzáloghitel elengedését valamint az autóvásárlási kedvezményt.  A kormány a zökkenőmentes indulás érdekében több ponton is könnyített a feltételeken. A kormány az idei költségekre 70 milliárd forintot különített el.

Szabadon felhasználható hitelösszegről van szó, ami azt jelenti, hogy lakásvásárlásra is fordítható. Ez esetben a babaváró támogatás hány százaléka használható fel önerőként? -kérdezett Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Itt van egy változás, korábban az volt a szándék, hogy teljes mértékben felhasználható lehessen önerőként. Azonban az is egy kockázati tényező lehet, hogy ha valaki egy lakást csak hitelből vásárol. Hiszen azért a támogatásokat és a kedvezményeket lehet csoportosítani, nem lehet ötvözni az egyéb támogatásokat. Most 75 százalékban lehet lakásvásárlásra felhasználni ezt a típusú támogatást, a maradék 25 százalékot egyéb célra kell.

-válaszolt Trencsán Erika a money.hu pénzügyi elemzője.

Hír TV