2019. október 17.,
csütörtök, Hedvig napja

Tóth Norbert: Senkit sem lehet kötelezni, hogy bevándorlókat fogadjon be

Hír TV

2019. július 4., csütörtök 20:13

Az illetékes olasz vizsgálóbíró kedden este szabadlábra helyezte a Sea-Watch kapitányát. Az illegális bevándorlókat kéretlenül az olasz partokhoz szállító álcivil szervezetek ténykedéséről és a legújabb botrány kapcsán kialakult helyzetről Földi-Kovács Andrea műsorvezető a telefonon bejelentkező Tóth Norbert nemzetközi jogászt kérdezte.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a német aktivista – a hajó kapitányának – a kiutasítását fogja kezdeményezni. Valóban kitoloncolják az aktivistát Olaszországból? – tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea.

„Az, hogy őt szabadlábra helyezték, nem jelenti azt, hogy ellene a büntetőeljárás ne lenne folyamatban. Csupán csak arról van szó, hogy az előzetes letartóztatását a bíró nem tartotta indokoltnak. Az ügyészség – hallhattuk korábban – ragaszkodik ahhoz, hogy bűncselekményt követett el ez a kapitány, úgyhogy a büntetőeljárást folytatni kívánják. Amennyiben így történik a kihallgatását fogják kezdeményezni”

– szögezte le a szakember.

Az európai büntetőjogok az unió tagállamaiban azon jogterületek közé tartoznak, amelyek a legkevésbé harmonizáltak, ezért nem tudni, mekkora lesz a büntetési tétel, de az embercsempészettel meggyanúsított kapitány bűnsegédként szerepelhet a vádiratban. Ez szabadságvesztéssel büntetendő – nyilatkozta a nemzetközi jogász.

Három jogterület találkozik egymással a nemzetközi jogon belül: a tengerjog, a nemzetközi büntetőjog, illetőleg az olasz idegenrendészeti szabályok. Az, hogy egyes nyugati országok befogadják az olasz partokra erőszakosan érkező menekülteket egy politikai játszma része. Erkölcsi, politikai, morális küzdelem zajlik most. Ugyanakkor egyik ország sem kötelezhető arra, hogy akarata ellenére bevándorlókat fogadjon be. Aki ilyesmire kényszerítene másokat az morálisan felsőbbrendűnek képzeli magát, ami semmiképpen sem helyes – vélekedett Tóth Norbert.

Hír TV