2019. augusztus 25.,
vasárnap, Lajos, Patrícia napja

Tánczos Barna: Egymást erősítve tudjuk a magyarok hangját hallatni

Hír TV

2019. május 10., péntek 20:00

Minimum két képviselői hely megszerzésére számít az EP-választáson a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában azt mondta, az erdélyi magyarok egyetlen esélye, hogy biztosítsák a képviseletüket Brüsszelben az, ha a magyar párt listájára szavaznak. A politikus úgy vélte: a következő EP-ciklusban nagyon erős képviselete lesz a magyarságnak.

Velkovics Vilmos azon felvetésére, miszerint vélhetően csak egy képviselőt tudnak küldeni majd az EP-be Tánczos Barna kifejtette: országos közvélemény-kutatásokat nem igazán figyelnek.

Mindig hibahatáron belül vagyunk, ugyanis az 5 százalék elérése számunkra szinte bizonyos. A mi célunk az, hogy két képviselőt juttassunk az Európai Parlamentbe

- jelentette ki. Hozzátette: nem hiszi, hogy bármilyen meglepetés érhetné őket, mert keményen dolgozik a kampánystábjuk. Bíznak abban, hogy az erdélyi magyarság támogatni fogja azt a listát, melyet az RMDSZ és Magyar Polgári Párt is támogat. Arra biztatják az erdélyi magyarokat, szavazzanak az RMDSZ listájára, mert számukra ez az egyetlen esély, hogy érdekképviseletet biztosítsanak az Európai Parlamentben.

Mi arra számítunk, hogy a Kárpát-medencei magyaroknak, először a történelemben, egy nagyon erős és közös képviselete lesz az EP-ben. Minden jel arra mutat, hogy egymást erősítve tudjuk a magyarok hangját hallatni.

Az RMDSZ szenátora hozzátette: a román-magyar kapcsolatok hullámzóak. Vannak jobb és kevésbé jó periódusok és az RMDSZ folyamatos támadásoknak van kitéve Erdélyben.

Kiemelte: a román-magyar kapcsolatok hullámzóak. Vannak jobb és kevésbé jó periódusok. Azonban az bizonyos, hogy az erdélyi magyarok számíthatnak Magyarországra. Orbán Viktor miniszterelnök látogatása is ezt bizonyítja.

Az erdélyi magyarok számíthatnak a Fidesz-KDNP támogatására és arra a kormányzati támogatásra, melynek kedvezményezettjei lehettünk az elmúlt években is

- fogalmazott.

A szenátor hozzátette: az is bizonyos, hogy a magyar kormány is számíthat az erdélyi magyarok bizalmára és arra a támogatásra, melyet az RMDSZ tud nyújtani bármilyen politikai témában az Európai Parlamentben.

Velkovics Vilmos azon kérdésére, mit tud tenni az RMDSZ a hullámzó magyar-román kapcsolatok javítása érdekében Tánczos Barna elmondta: voltak olyan periódusok, amikor el tudták érni, hogy rendszeres közös kormányülések legyenek. Azonban ma ismét azokat a pillanatokat éljük, hogy kormányzati beavatkozás kell Bukarestből egy úzvölgyi probléma megoldására.

Magyar külpolitikai és honvédelmi támogatásra van szükségünk ahhoz, hogy egy sírgyalázással kapcsolatos problémát meg tudjunk oldani itt Székelyföldön

- emelte ki.

Tánczos Barna hozzátette: ugyan erre számítanak a következő időszakban is, hogy lesznek olyan időszakok, amikor tárgyalások folynak különböző konkrét témákban és jó irányba haladnak a dolgok Magyarország és Románia között. Ellenben mindig lesznek olyan próbálkozások, melyek a magyarság beolvasztását és a magyar érdek elleni küzdelmet fogják Romániában támogatni.

Ez ellen közösen tudunk harcolni. A magyar kormány, a magyar parlament, az erdélyi magyarság politikai képviselete és a Kárpát-medencei magyarság összefogása tudja csak ezeket a problémákat megoldani.

Tánczos Barna úgy fogalmazott: az utóbbi időben konkrét, határozott fellépéseket tapasztalhattunk a magyar külügy részéről, melyek nekünk Erdélyben sokat segítettek abban, hogy a konkrét problémáinkat megtudjuk oldani.

Voltak olyan esetek, amikor ezek nélkül a lépések nélkül el sem tudtuk volna képzelni a sikert. Ilyen például a marosvásárhelyi katolikus iskola, ahol Orbán Viktor kérésére oldódott meg a probléma

- fejtette ki.

Hír TV