2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarország élőben

Szita Károly: Maradnak a korlátozó intézkedések

Fekete Andrea, Szlávik János és Szita Károly voltak Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendégei, akik a koronavírus jelenlegi helyzetéről és terjedésének csökkentéséről beszéltek, Magyarország élőben extra című műsorunkban.

  • Szita Károly: Maradnak a korlátozó intézkedések

Ezen a hétvégén is komoly korlátozásokra számíthatnak, akik az önkéntes karantén helyett a szabadban szeretnék tölteni idejüket. Szita Károly, Kaposvár polgármestere mondta el, hogy a húsvéti időszak tapasztalatai azt mutatták, hogy az intézkedéseknek köszönhetően jóval kevesebben csoportosultak a szabad levegőn.

Az önkormányzatok a kormány által lehetővé tett, húsvéti időszakra vonatkozó intézkedéseknek köszönhette mindezt. Ezek a rendelkezések az ünnepek lezárultával hatályukat vesztették, de a mai kormányinfón elhangzott, hogy a hétvégére, szombat és vasárnap teljes időtartamára, ismét lehetőségük lesz erre az önkormányzatoknak.

Ami az emberek hozzáállását illeti, többségük betartja, valamint sokan el is várják a megfelelő intézkedések és korlátozások meglétét.

„Nem elég támogatnia a kormányt, hanem segíteni kell ebben a munkában, amit elkezdett.”

- fogalmazott Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a kormány koronavírus elleni védekezését illetően.

Dr. Szlávik János: A járványt csak szigorú korlátozásokkal lehet féken tartani

A világon több mint 2 millió az igazoltan fertőzöttek száma és eddig csaknem 140 ezren haltak bele a koronavírusba. Itthon továbbra sem beszélhetünk tömeges fertőzésről. Földi-Kovács Andrea vendége a Magyarország élőben extra műsorunkban Dr. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa volt.

A főorvos tájékoztatása szerint kollégái jól vannak, már egy kicsit könnyebb a helyzetük, hiszen több kórházban is ápolnak már a Dél-Pesti Centrumkórházon kívül koronavírusost. Bár Dr. Szlávik János hozzátette, sajnos sokkal több lesz még a beteg. Hatékony gyógyszer még nincs, de vannak olyan szerek, amelyek az eddigi tapasztalatok alapján működhetnek. Intézményükben a koronavírus kirobbanása óta 9 beteg vesztette életét és 5 személyt tudtak a lélegeztetőgépről levenni.

Több európai ország is járványügyi enyhítésbe kezdett: Svájc, Németország, Ausztria, de még Szlovénia is tervez vagy már fel is oldott korlátozásokat. A műsorvezető arra volt kíváncsi, hogy hazánkra nézve járhat-e bármilyen következménnyel az, ha a szigor enyhülése esetén újra gyorsan terjedni kezd a szomszédos országokban a vírus?

"Egyelőre hazánk megtartja a szigorításokat és nagyon fontos, hogy a korlátozó intézkedéseket be is kell tartani."

– jelentette ki a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

A Harvard Egyetem közegészségüggyel foglalkozó csapata publikált nemrégiben egy tanulmányt, amelyben azt írták, hogy akár 2022-ig is érvényben maradhatnak a korlátozó intézkedések, mert amíg nincs vakcina, vagy fennáll a veszélye annak, hogy visszatérhet második hullámban a vírus , addig a leghatékonyabb fegyver a távolságtartás. Hogyan lehet együtt élni a járvánnyal míg nincs ellenszer?

Dr. Szlávik János úgy gondolja ennyit nem lehet, néhány hónapig azonban még tartható a szigorú korlátozás. Hiszen ezt a járványt csak szigorú korlátozásokkal lehet féken tartani.

A beszélgetés folyamán szó esett még arról is, hogy azok, akik átestek a vírusfertőzésen, immunisak lesznek-e vagy sem a betegségre? Honnan lehet azt tudni, hogy valaki átesett-e már tünetmentesen a fertőzésen? És, hogy van-e utókövetés a betegeknél?

Fekete Andrea: Kulcsszerepet kaphat a betegség kezelésében a SIGMA-1 receptor

A világon tucatnyi olyan kísérlet folyik vagy olyan előrehaladott fázisban van, hogy a COVID 19-okozta betegség tüneteit hatékonyan kezeljék vele. Magyarországon is zajlanak kísérletek. Az egyik ilyen a koronavírusos megbetegedések szövődményeként kialakuló tüdőgyulladás és szöveti hegesedés kezelésében mutat sikereket.

Milyen pusztítást végez a tüdőszövetekben ez a betegség - tette fel a kérdést Fekete Andreának, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának adjunktusának, kutatóorvosnak a műsorvezető Földi-Kovács Andrea.

A kutatóorvos elmondta, hogy ahogy egyre többet tudnak meg a koronavírusról. Arra is fény derült, hogy nemcsak a tüdőben, hanem akár más szervek esetében is okozhat károsodást a szervezetbe jutott kórokozó.

Ezt követően beszéltek arról, hogy az úgynevezett SIGMA-1 receptor kulcsszerepet kaphat a betegség kezelésében. Elhangzott, hogy ezt a védőfehérjét az elmúlt egy-két évben kezdték el alaposabban kutatni. A jelenlegi vizsgálatok szerint ez a receptor képes lehet megakadályozni az úgynevezett faktorvihart, tehát a tüdőgyulladás akut időszakában is csökkentheti a tüneteket. Hosszútávon pedig a hegesedés folyamatát lassítja a kutatók reményei szerint – tette hozzá Fekete Andrea.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!