2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarország élőben

Szili Katalin: Az EB teljesen ignorálta az európai őshonos kisebbségeket

Hiába gyűlt össze a szükséges több mint egymillió aláírás, az Európai Bizottság nem indít jogalkotást a nemzeti kisebbségek védelmében. A Minority SafePack bejegyzését az induláskor, 2013-ban egyszer már elutasította az Európai Bizottság, arra hivatkozva, hogy a célokat tagállami szinten kell megvalósítani. Végül az Európai Unió bírósága 2017-ben jóváhagyta a kezdeményezést és a szükséges mennyiségű aláírás is összegyűlt időre. Ennek ellenére nem történt semmi.

  • Szili Katalin: Az EB teljesen ignorálta az európai őshonos kisebbségeket

Hiába az 1,1 millió hitelesített, 11 uniós tagállamból összegyűjtött aláírás, hiába az európai parlamenti támogató határozat, az Európai Bizottság nem indít uniós jogalkotást a megtámogatott Minority Safepack polgári kezdeményezés alapján.

„Nagyon bíztam abban, hogy a Bizottság belátja, tenni kell valamit. Főleg, hogy előtte az Európai Parlamentnek is volt egy szavazása, amiben a nagy többség támogatta ezt. Bízva abban, hogy ha már több, mint 1 millió aláírás összegyűlt, ha már a FUEN végezte az RMDSz-el együtt, tehát nem is akármilyen szervezet, hiszen az Európai Kisebbségi Civil Szervezet az, aki az Európai Bizottsághoz fordult, akkor én bíztam abban, hogy ezeket a lépcsőket követően egy kicsit belátja az Európai Bizottság. Azok után, hogy már a bevándorló kisebbségekkel elég vaskosan foglalkozik és ahogy egyébként a határozatába hivatkozott arra, hogy az LMBTQ ügyékben, a gender ügyekben már stratégiával rendelkezik. Egy kicsit az az érzésem, hogy más kisebbségekre stratégiát alkot és foglalkozik velük, ugyanígy azonban az őshonos kisebbségekkel egyáltalán nem törődik”

- vélekedett Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott. Szerinte teljesen jogosak az ezzel kapcsolatosan megfogalmazott kritikák. Hozzátette, valószínűleg szánt szándékuk volt elutasítani a kezdeményezést.

Teljes adás:

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!