2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Magyarország élőben

Szijjártó Péter: Diplomácia nélkül most nem működne a kereskedelem

A diplomácia nélkül most nem működne a kereskedelem – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában, majd hozzátette, hogy egy olyan járvánnyal állunk most szemben, amilyennel eddig a modern világ nem találkozott. Mindezek mellett szót ejtett még az egészségügyi eszközök szétosztásáról és a nemzetközi sajtóban Magyarországról keringő álhírekről is.

  • Szijjártó Péter: Diplomácia nélkül most nem működne a kereskedelem

Az elmúlt csaknem másfél hónapban 500 milliárd forintot költött a magyar állam egészségügyi eszközök beszerzésére, védekezésre. A Wizzair gépei 39 alkalommal hoztak több tonna rakományt, elsősorban Kínából. A diplomatáknak azonban résen kell lenniük, mert sok a csaló és a nemzetközi piacokon sem feltétlenül működnek a már bevett szabályok. Talán nem véletlenül mondta Gulyás Gergely a mai kormányinfón, hogy a világpiacon farkastörvények uralkodnak.

Mi zajlik a színfalak mögött? Működnek még a kereskedelem és a diplomácia szabályai ilyen körülmények között - tette fel a kérdést Szijjártó Péter külügyminiszternek Földi-Kovács Andrea.

A diplomácia nélkül most nem működne a kereskedelem – szögezte le a tárcavezető, majd hozzátette, hogy egy olyan járvánnyal állunk most szemben, amilyennel eddig a modern világ nem találkozott, ezért a bevett szabályokat rendszeresen felrúgják.

Óriási igény lépett fel speciális egészségügyi védekezési eszközök iránt, ezeket pedig csak kevés helyen gyártják olyan mennyiségben, amely a felmerülő keresletet ki tudja elégíteni – jegyezte meg a miniszter.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a megvásárolt eszközök a legszigorúbb minőségi próbán is átmentek.

Hangsúlyozta, hogy folyamatos kapcsolatban állnak az állami egészségügyi ellátóközponttal, és aszerint adnak le rendeléseket, hogy onnan milyen visszajelzést kapnak.

A kórházakban 7-10 napnyi tartalék mindig rendelkezésre áll – húzta alá. A tárcavezető kitért arra is, hogy az egészségügyi raktárakra vonatkozó kérdések az ellenzék padsoraiból inkább a balhékeresés, mintsem a tájékozódás kategóriájába tartoznak.

A beszélgetés során felidézték azt is, hogy a nemzetközi térben a magyar koronavírus-törvény megszavazása és életbe lépése óta számos félinformáció és álhír is kering. Erre volt jó példa Szijjártó Péter legutóbbi CNN-es interjúja is, ahol a riportert szemmel láthatóan meglepte, hogy a magyar parlament összeül.

Ezzel kapcsolatban a szaktárcavezető kiemelte, hogy a nemzetközi liberális mainstream tíz év óta nem tudja elfogadni, hogy idehaza kétharmados felhatalmazása van az Orbán-kormánynak. Ugyanakkor hangot adott annak a véleményének, hogy nem érti azt, hogy ebben a helyzetben bizonyos országok vezetőinek arra van ideje, hogy mások felett pálcát törjenek, és a jogállamiság kérdéseiről nyissanak vitát.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!