2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarország élőben

Széll Márta: Génkutatással is felveszik a harcot a járvány ellen

A világon már 53 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig lassan eléri a 1 millió 300 ezret. A nagy többség, ha elkapja a kór, meggyógyul, de min múlik az, hogy kinél milyen súlyos a fertőzés. Többek között erről is kérdezte Velkovics Vilmos műsorvezető Széll Márta molekuláris biológus a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában.

  • Széll Márta: Génkutatással is felveszik a harcot a járvány ellen

Ezer covidos beteget vizsgálnak közösen szegedi és a pécsi kutatók.

Mi köze a génjeinknek a betegség lefolyásához

– tette fel a kérdést Velkovics Vilmos műsorvezető.  

Erre Széll Márta molekuláris biológus, a Szegedi Egyetem rektorhelyettese azt válaszolta, hogy remélik, hogy erre bő 6-12 hónapon belül konkrét választ tudnak majd adni, majd kitért arra, hogy a közös kutatásnak a gondolata még a tavaszi járványhullám idején fogalmazódott meg, és együtt összeállítottak egy részletesen kidolgozott kutatási tervet.

Széll Márta azt is elmondta, hogy

olyan géneket szeretnének azonosítani, és ezeken belül olyan genetikai variánsokat, amelyek majd részben vagy egészben magyarázatot fognak adni arra, hogy azonos életkorú és azonos egészségi állapotú egyének között miért mutat ilyen nagy mértékű különbséget a betegség lefolyása.

Elhangzott, hogy

a kutatók azon sem lepődnének meg, hogyha kiderülne, a betegség lefolyásának bizonyos genetikai vonatkozásait azokban a génekben találnák meg, amelyek a sokat emlegetett citokinvihar kialakulásért felelnek.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!