2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Szajlai Csaba: Gazdasági növekedésben elsők vagyunk, ráadásul a költségvetésünk többletes

Hír TV

2019. augusztus 15., csütörtök 20:00

A Hír TV Magyarország élőben című adásának vendége Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese volt, akivel Velkovics Vilmos műsorvezető beszélgetett. Az adásban témaként szerepelt, hogy felülmúlta a várakozásokat a GDP második negyedévi növekedése, valamint az is, hogy növekedésben leköröztük Európát. Vajon kitart-e a magyar gazdaság lendülete? A műsorban az is terítéken szerepelt, hogy a kormányzati intézkedések 1,6 százalékponttal emelték a növekedést, az építőipar teljesítménye pedig 27 százalékkal nőtt a második negyedévben. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint 4,3 - 4,4 százalékkal nőhet idén a magyar GDP.

A magyar gazdaság az év második felében is jól fog teljesíteni – mondta a pénzügyminiszter miután kiderült, hogy a magyar GDP 5,1 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Varga Mihály úgy vélte, a várakozásokat is felülmúló adat nagyban köszönhető annak, hogy a kormány tudatos gazdaság védelmi intézkedéseket hozott az elmúlt években. A kormányzati intézkedések közé sorolta a miniszter a hatéves bérmegállapodást, a lakhatási támogatásokat, és az állami beruházásokat.

„Ezzel a negyedéves 5,1 százalékos emelkedéssel gyakorlatilag állva hagytuk Európát”

– kezdte felvezetőjét Velkovics Vilmos műsorvezető.

A Figyelő főszerkesztő-helyettese erre úgy reagált:

„Kontinentális elsők vagyunk. Ez tény. Mi vagyunk a lista csúcsán most. Ez mindenkit meglepett. A szakértők – ugye – lassulással kalkuláltak, tekintettel arra, hogy az első negyedév 5,3 százalékos növekedése is nagyon magas. Tehát a bázishoz képest is nagyjából tudtuk tartani a szintünket. Ha lehet úgy fogalmazni: szinte nyoma sincs a lassulásnak”

– fogalmazott Szajlai Csaba, aki szerint a legfontosabb kérdés az, „mi okozza a magyar gazdaságnak ezt az elképesztő pörgésért?” Mindezt elősegíti, hogy a kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyek hosszabb távon is hatnak.

A szakember szerint a budapesti toronydaruk számának sokasodása az új építkezéseket láttatják, egyre több az új gépkocsi a közutakon, ünnepek alkalmával magyar vendégekkel vannak teli a szállodák, a nyaralóhelyek, szórakozóhelyek telítettek.

„Nézzük meg azt, hogy mennyiért lehet ma privátban hívni otthoni karbantartásra egy villanyszerelőt”

– fejtegette a gazdasági szakújságíró, mire Velkovics Vilmos megjegyezte:

„Erre meg azt mondják, hogy munkaerőhiány van.”

Szajlai Csaba válaszában aláhúzta:

„Igen, de ez jó, alapvetően, hogy így fölfelé értékeli a szakképzett munkaerőnek az árát. A munkaerőhiány jobb, mintha munkanélküliség volna”.

 

„A beruházások mellett nagyon fontos, hogy a hitelek is elképesztően pörögnek. Vagy az, hogy az ingatlanpiac valami elképesztő dinamikát mutat. És nem is tudjuk még egyébként hol van vége”

– nyilatkozta a szakember, aki úgy véli, ha ránézünk a magyar gazdaságot tápláló komponensekre, azt látjuk, hogy most „minden szegmens működik”.

Erre még az agrárium viszonylag jó idei teljesítménye is rásegített. Mindennek tetejébe úgy vagyunk kontinentális elsők a gazdasági növekedés tekintetében, hogy ráadásul a költségvetésünk többletes, amire a magyar költségvetések történetében nemigen volt példa – húzta alá a Figyelő főszerkesztő-helyettese.

Hír TV