2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Magyarország élőben

Soós Eszter Petronella: Ütős kormánynévsorral kell előállnia Macronnak

Bejelentette lemondását a francia kormányfő, és vele együtt távozik a kabinet is. A részletekről Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértővel beszélgetett Földi-Kovács Andrea műsorvezető a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

  • Soós Eszter Petronella: Ütős kormánynévsorral kell előállnia Macronnak

A szakértő a beszélgetés legelején elmondta, hogy a két miniszterelnök között 17 óra 30 perckor történt meg a hatalom átadás-átvétel. Ez Franciaországban egy hagyomány, ilyenkor mindkét miniszterelnök mond pár szót, amely adott esetben utalhat arra, hogy milyen politikára szerződött az új kormányfő – magyarázta Soós Eszter Petronella.

Földi-Kovács Andrea felidézte, hogy nagyon gyorsan zajlottak az események, hiszen péntek délelőtt nyújtotta be lemondását Édouard Philippe. Mennyire volt váratlan a kormány lemondása, voltak-e ennek előjelei – tette fel a kérdést a műsorvezető.

Régóta napirenden volt egy kormányátalakítás, pontosabban az, hogy Macron valahogy át fogja alakítani a politikáját, hogy új lendületet adhasson elnöksége utolsó éveinek.

Nyilván meg akarta várni ezt az önkormányzati választást, amelyen végül nagyon rosszul szerepelt a pártja – mutatott rá a szakértő.

Soós Eszter Petronella arra is kitért, hogy Macron politikáját megkavarta a koronavírus-járvány okozta válság. A krízis előtt épp, hogy felélénkült a gazdaság és csökkent a munkanélküliség, azonban ezek az eredmények bő fél év leforgása alatt odavesztek.

A Franciaország-szakértő szerint a következő időszakban Emmanuel Macronnra és Marie Le Pen-re az a feladat hárul majd, hogy tartsák a status quo-t, és az új kormány megalakulása is ezt a célt szolgálná – húzta alá.

Soós Eszter Petronella az új miniszterelnökről, Jean Castex-ről elmondta, hogy egy határozott, konzervatív vonalat képvisel, és egy tisztességes és adminisztratív profil rajzolódik ki nála. Ezért

ha Emmanuel Macron egy zöld és szociális fordulatban gondolkodik, akkor nagyon ütős kormánynévsorral kell előállnia

– hangsúlyozta a szakértő.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!