2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Magyarország élőben

Sölch Gellért: A fenyegetéssel kikényszerített hallgatáson felülkerekedett a nemzeti emlékezet

Nyolc sorstörténetet mutat be A pokol bugyrai. „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban – sorsokban elbeszélve című kültéri kiállítás – mondta el Magyarország élőben extra című műsorunk pénteki adásában Sölch Gellért, az Emmi helyettes államtitkára. Mind-mind olyan sorosokról és történetekről van szó, amelyeknek szereplői hazatérhettek a Gulag borzalmairól, ugyanakkor azokról is megemlékezik a kiállítás, aki soha nem térhettek vissza a szülőföldjükre.

  • Sölch Gellért: A fenyegetéssel kikényszerített hallgatáson felülkerekedett a nemzeti emlékezet

Sölch Gellért a nyolc sortörténetben van olyan, aki csak azért került be az elhurcoltak közé, mert rosszkor volt rossz helyen, csak egyszerűen elvitték, volt olyan is, akit a sváb származása miatt hurcoltak el.

A legmegdöbbentőbb egy piliscsabai orvos története, aki megjárta a náci koncentrációs táborokat, majd az amerikai felszabadítás miatt angol nyelvű igazolással térhetett haza, majd őt a szovjetek Győrben kémnek minősítették és vitték tovább a Gulagra, nagyon-nagyon sok okból vittek el embereket

– emlékeztetett a helyettes államtitkár.

Sölch Gellért elmondta, akik hazatértek a szovjet kényszermunkatáborból nem mesélhették el, hogy milyen borzalmakat kellett átélniük, a hatalom hallgatásra kötelezte őket, ugyanakkor a nemzeti emlékezetnek köszönhetően a sorsok végül nem maradtak rejtettek.

Sosem a tettesekre, hanem az áldozatokra emlékezünk

– tette hozzá.

Teljes beszélgetés:

A kültéri kiállítást a kormány támogatásával a Szabadságvédő Alapítvány készítette és a Magyar Nemzeti Múzeum Ferencvárosi Málenkij Robot Emlékhelyén tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Együtt küzdünk egy gigászi harcban, hogy felszabadítsuk nemzeteinket azon gonosz eők uralma alól, akik tönkre akarnak tenni minket - jelentette ki Donald Trump volt amerikai elnök, aki üzenetet küldött Budapestre, a CPAC Hungary elnevezésű rendezvényre. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!