2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Magyarország élőben

Simon Ernő: Migránskártya, mint olyan, nem létezik

Havonta rendszeresen ellenőrzik az anonim migránskártyával rendelkező menedékkérőket, ezért kizártnak tartja az ezzel való visszaélést Simon Ernő. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának magyarországi szóvivője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában helytelennek nevezte a migránskártya kifejezést is, ugyanis a bevándorló ilyet nem kaphatnak, csak ha hivatalosan menedékkérelemért folyamodnak.

  • Simon Ernő: Migránskártya, mint olyan, nem létezik

A Fidesz az anonim migránskártyák eltörlését szeretné, Brüsszel viszont elégedett a programmal. A két éve indult migránskártya programban eddig több mint 111 ezer ember kapott pénzt, az így elköltött összeg majdnem 7 millió euróra rúg.

"Havonta rendszeresen ellenőrzik a kártyával rendelkező menedékkérőket" - mondta el Simon Ernő az ENSZ menekültügyi főbiztosságának magyarországi szóvivője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Velkovics Vilmos azon kérdésére, hogy csak márciusban 70 ezren kaptak bankkártyát és mindegyiket ellenőrzik, Simon Ernő úgy reagált:

"Igen, ezek az emberek rendszeresen jelentkeznek minden hónap elején, különben – ilyen szigorú a rendszer – a kártyájukat bevonják és nem érkezik a havi átutalás." 

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának magyarországi szóvivője egyébként már a kártya elnevezésével sem értett egyet.

„Migránskártya, mint olyan nem létezik, merthogy a migráns magyarul bevándorló, bevándorló pedig ilyen kártyát nem kaphat. Ilyen kártyát csak az kaphat, aki vagy regisztrált menedékkérő – konkrétan Görögországban – vagy elismert menekült."

Simon Ernő hangsúlyozta, ezek a kártyák sok előnnyel járnak. 

"Az az előnye a migránskártyáknak, amit ön így nevez, - szerintünk nem így hívják, hanem bankkártyáknak, amit menedékkérők és menekültek kapnak - az az előnye, hogy sokkal olcsóbb az egész világnak, sokkal hatékonyabb a nemzetközi szervezeteknek és a nemzetközi közösségnek, és ezen túlmenően a helyi közösséget, ami befogadó közösség is sokkal jobban támogatja, ráadásul a menekültek is sokkal inkább embernek érezhetik magukat vele."

Velkovics Vilmos idézte az ENSZ márciusi adatait, mely szerint 70 ezer ember kapott pénzt és közülük alig 12 ezeren jogosultak menekültstátuszra.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!