2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Magyarország élőben

Salát Gergely: Mindenki tudja, hogy a kínaiakkal jó jóban lenni

Repülőterek, kikötők, autópályák és vasúti hálózatok újulnak meg a világ jelenlegi legnagyobb befektetési projektjében. A Kínából induló új selyemút lényege, hogy az áruk a különböző kereskedelmi folyosókon minél gyorsabban és olcsóbban jussanak el Afrikába, a Közel-Keletre és Európába. A gigaprojektre a következő harminc évben több ezer milliárd dollárt költenek.

  • Salát Gergely: Mindenki tudja, hogy a kínaiakkal jó jóban lenni

A Magyarország élőben adás stúdióvendége Salát Gergely Kína-szakértő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője volt, aki Velkovics Vilmos műsorvezető kérdései révén az Egy övezet, egy út fórumról, illetve az ázsiai nagyhatalom jelenlegi helyzetéről és jövőbeli esélyeiről fejtette ki meglátásait.

Az Európai Unió tagországai Magyarország kivételével ellenzik Peking terjeszkedését. Szerintük az csak a kínai cégeknek kedvez.

A szakértő elmondta, hogy Kína és az Európai Unió gazdasági kapcsolatai eleve nagyon szorosak, lévén az EU Kína legnagyobb kereskedelmi partnere. A viszony politikai dimenziója azonban már problémásabb. Van egyfajta rivalizálás a két világ között, a kínai civilizáció és a nyugati világlátás között, amit a Nyugat versengésként értelmez. Ez viszont nem zavarja sem a németeket, sem a franciákat, hogy „bizniszeljenek” a kínaiakkal – húzta alá az egyetemi előadó.

Nemrégiben a Pekingbe akkreditált nagykövetek aláírtak egy tiltakozó jegyzéket a „kínai selyemút” miatt, ami szerintük egy új világrend létrejöttét segítené elő. Ezt a jegyzéket Magyarország nem írta alá, de azóta már Olaszország is csatlakozott az új selyemút kezdeményezéshez. Salát Gergely szerint „mindenki jól látja, hogy a kínaiakkal jó, érdemes jóban lenni, az anyagi érdekek gyakran felülírják a vélt vagy valós politikai érdekeket”.

„Magyarország rendkívüli módon egy oldalra támaszkodik, lényegében a külkereskedelmünk, a befektetéseink szinte teljes egészében az Európai Uniótól, elsősorban Németországtól függenek” – mondta a szakember, aki szerint Magyarország mozgástere növekedésének fontos, hogy több lábon álljon.

Az esetleges adósságcsapdába kerülés veszélyéről Salát Gergely úgy vélekedett, hogy mivel eleve kockázattal szokott járni minden hitelfelvétel, mindig az adott projektet kell megvizsgálni, megéri-e hitelt felvenni rá.  

Ugyanakkor a politikai jellegű térnyerés Európában Kínának nem elsődleges szempontja. Inkább külpolitikájában is a „saját közel külföldjének a problémáit próbálja megoldani”.

Hazánk és Kína partneri kapcsolatáról szólva Salát Gergely aláhúzta: mivel Magyarország lakossága egy közepes nagyságú kínai városéval megegyező, ennek ellenére megadják nekünk – és a világban mindenkinek – a tiszteletet, ami kijár.

A fő hiányosságunk egyelőre az, hogy nem tud hazánk olyan ötletekkel kiállni, amelyek konkrétak és nagyon vonzók lennének a kínaiaknak. Vannak projektek, amelyek sikerültek, kisebb-nagyobb beruházások, de az igazi nagy magyar áttörés még várat magára – tette hozzá Salát Gergely Kína-szakértő.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!