2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hétköznapi tündér - A Zsolnay család története

Következik:

Híradó 12:00

Magyarország élőben

Potápi: Másfél milliárd forinttal támogatja a kormány a külhoni kultúra erősítését

A Magyarország élőben műsor második részében Földi-Kovács Andrea vendége Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár volt, aki az ukrán választásról fejtette ki véleményét.

  • Potápi: Másfél milliárd forinttal támogatja a kormány a külhoni kultúra erősítését

Több mint másfél milliárd forinttal támogatja a magyar kormány a határon túli magyar kultúra erősítését. A műsorban a beérkezett több ezer pályázatról is beszélt az államtitkár.

Új-Zélandtól Székelyföldig idén is több ezer magyar szervezetet támogat a magyar kormány, hogy segítse a külhoni magyarok nemzeti önazonosság-tudatának erősítését. A Nemzetpolitikai Államtitkárság az év végéig több mint másfél milliárd forintot oszt szét. A Kárpát-medencében működő szervezetek elsősorban kulturális és oktatási programokra, míg a diaszpórában élők olyan ötletekkel pályázhattak, amelyek az anyanyelv megőrzését segítik. 

Az ukrajnai elnökválasztásról

Bizonyos adatok arra utalnak, hogy az ukrajnai elnökválasztáson a kárpátaljai magyarok 80 százaléka Zelenszkijre szavazott és nem Porosenkóra. 

Pótápi Árpád János szerint egyelőre a várakozás nagy, de nem lehet még látni, hogyan fog alakulni például a hírhedt ukrán nyelvtörvény ügye. Mivel ez a választás egy ukrán belpolitikai kérdés is volt, nem mozgatta meg a nemzetiségeket, ezért lehetett a magyarlakta megyékben alacsonyabb a részvétel. Ráadásul húsvét is volt, ezért a katolikus ünnep miatt is kevesebb magyar szavazó járult urnához.

Mindenesetre Porosenko hatalmi időszakához képest csak jobb lehet majd a helyzet – mondta az államtitkár. A Kárpátalján élők a magyarok helyzetének javulását várják.

A magyar kultúráért és oktatásért pályázatról

„Két nagy pályázatot jelentettünk meg tavaly, november 20-án. Egyrészt a Kárpát-medencei oktatási és kulturális pályázatot: ide elsősorban civil szervezetek és intézmények tudtak pályázni. 1,1 milliárd forint keretösszegű volt ez a kiírás. Ugyanekkor jelentettük be a diaszpóra iskolák és szervezetek számára a pályázatot, 500 millió forintos keretösszeggel” – fejtette ki Pótápi János. Az államtitkár ismertette, hogy tavaly több mint háromezer pályázatot sikerült támogatásban részesíteniük. A diaszpórában a támogatott nagy magyar szervezetek sokszor az intézmények, például az iskolák fenntartói is, ezért volt szükséges a pályázaton idén összevonni őket. Az intézmények és szervezetek léte összefügg, ezért nem választották szét őket.

A világban körülbelül 213 ilyen hétvégi iskola van, ahol a diaszpóra magyar gyerekei tanulhatnak. Több esetben óvodásokkal is foglalkoznak. 2019 a külhoni magyar gyermekek éve. A tavalyi évben a Köldökzsinór Programot kifejlesztették a határon túli magyar közösségek iránt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!