2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Magyarország élőben

Pócza: Trócsányi ügyében a politika felülírta a szakmai elképzeléseket

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Velkovics Vilmos műsorvezető vendége volt Pócza István az Alapjogokért Központ vezető elemzője, akivel megvitatták a hétfői hírt, hogy továbbra sem támogatta Trócsányi László biztosi kinevezését az EP jogi bizottsága. Erről az esetről Szájer József azt mondta: politikai lincselés az EP jogi bizottságának eljárása Trócsányival szemben, míg maga az érintett úgy nyilatkozott, hogy a döntés hazugságokon alapul. Az adásban az is szóba került, hogy az Osztrák Néppárt fölényes győzelmet aratott az előrehozott választásokon, és ennek hozadékának tűnik, a közeljövőben elhúzódó koalíciós tárgyalások lehetnek Ausztriában. A Magyarország élőben azzal is foglalkozott, hogy tisztújító kongresszust tartott a Fidesz, valamint az is témaként szerepelt, hogy Orbán Viktor fogadta a finn kormányfőt. Politikai és nem szakmai okok miatt nem támogatta Trócsányi László biztosi jelölését az Európai Parlament jogi bizottsága - mondta az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Pócza István szerint meglepő, hogy a volt igazságügyi minisztert a kampányban nem érték támadások, most viszont összeférhetetlenséget állapítottak meg. Úgy véli, a mostani döntés egy erődemonstráció volt. Az Európai Parlament ugyanis minden alkalommal elgáncsol egy-két jelöltet csak azért, hogy bizonyítsa, mennyire erős és fontos szereplője a rendszernek.

  • Pócza: Trócsányi ügyében a politika felülírta a szakmai elképzeléseket

„A Magyar Nemzet értesülései szerint Várhelyi Olivér neve merült fel Trócsányi László helyett. Politikai értelemben, ha egy más nevet kell megadni, az egy rossz helyzet?

– kérdezte Velkovics Vilmos a vendéget.

„Összességében azt mondhatjuk, hogy ez egy rossz helyzet”

– reagált a vezető elemző, aki szerint „érdekes”, hogy csak a két Kelet-Közép Európai jelöltet „találta meg” a bizottság ebben a helyzeteben, „gyakorlatilag a román és a magyar jelöltet lőtték ki”, ugyanakkor az is érdekes összefüggés, hogy bár pártállás tekintetében nem ugyanazon platformon voltak, de a román jelölt is hasonló állásponton volt a migrációt illetően, mint a magyar jelölt.

„Tehát lehet egyfajta rendező elv e mögött, hogyha az ember az okokat próbálja megkeresni”

– fogalmazott Pócza István, aki hozzátette: „az természetes, hogy ’kilőttek egy-két jelöltet, ezt mindig eljátssza az Európa Parlament”.

„Úgy látszik az a szabály működik, hogy aki Nyugat-Európában tűnik problémásnak az nem problémás, aki meg mondjuk Európának a közép vagy keleti részéhez tartozik, az már rögtön problémás”

– felelt arra a fölvetésre a szakértő, amely felidézte, hogy Jean-Claude Junckerből egykoron úgy lehetett bizottsági elnök, hogy Luxemburgban több milliós visszaélés, csalás bűntettének árnyéka vetült rá.

A műsorvezető felvetette: a jogi bizottság gyakorlatilag át sem fogalmazta a Demokratikus Koalíció levelében fogalmazott vádakat.

„Ez azt jelenti, hogy nem volt véleménye ennek a bizottságnak?”

– tette fel a kérdést Velkovics Vilmos.  

Az elemző ezt úgy kommentálta: bár szakbizottságnak nevezik, ott mégis politikusok ülnek.

„Innentől kezdve az is egyértelmű, hogy a politikai elképzelések bőven felül szokták bírálni a szakmai típusú elképzeléseket. Gyakorlatilag ennek köszönhető ez a fajta döntés”

– szögezte le Pócza István.

„Azt gondolom ez egy szerencsés szituáció, öröm az ürömben, hogy nem a portfóliót próbálták meg elcserélni”

– vélekedett az Alapjogokért Központ vezetője, majd úgy folytatta: Ursula von der Leyent brüsszelben próbálják minden módon „sarokba szorítani és egy kényszerpályára tenni”. Ezáltal most is egy „másodlagos szerepre kényszerül”, meg sem kérdezték a véleményét, de ha belátható időn belül egy testülettel szeretne felállni, akkor új jelöltet kell kérnie.

Az ausztriai választásról a szakértőnek úgy összegezte meglátásait: „annyira összetett a helyzet, hogy Sebastian Kurznak nem csak egy választása van”.  Elvileg három lehetősége van, mert mindenképpen koalíciós partnert kell találnia. A jelen helyzetben úgy tűnik, hogy minden mérvadó erő a Zöldeket „tolja rá” az ÖVP-re – hangsúlyozta Pócza István.  

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!