2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az életmentő - Semmelweis Ignác igaz története 03:00

Magyarország élőben

Phillip Blond: Ma a gyemekvállalás egy liberalizmusellenes cselekedet

A Hír TV Magyarország élőben a csütörtökön kezdődő III. Budapesti Demográfiai Csúcs kérdésköre szerepelt témaként. Visszafordítható-e az európai demográfiai válság? A Hír TV stúdiójában Velkovics Vilmos műsorvezető faggatta Phillip Blond filozófust, többek között arról, hogy az értékválság az európai demográfiai válság egyik okozója-e?

  • Phillip Blond: Ma a gyemekvállalás egy liberalizmusellenes cselekedet

Az egyén korlátlan szabadságát hirdető liberalizmus is az egyik fő oka, hogy kevés gyermek születik Európában – jelentette ki Phillip Blond angol filozófus a műsorban. A csütörtökön kezdődő Demográfiai Csúcson részt vevő tudós kifejtette: a liberalizmus azt sugallja a mai kor emberének, hogy csak akkor lehet sikeres, ha magát állítja előtérbe. Ezzel szemben a gyermekvállalás pont ennek az ellenkezőjéről szól. David Cameron volt brit miniszterelnök tanácsadója szerint értékválság húzódik meg demográfiai válság mögött.

„A nyugat-európai kultúrát túlzottan áthatja a liberális kultúra. Ennek a lényegét, alapjait nézve ez tulajdonképpen a korlátlan individualizmusról szól (…) a korlátlan emberi akaratról szól. A gyerekeknek azt tanítjuk: egyedül te vagy. Te számítasz és légy sikeres. Persze, hogy nem fognak gyereket vállalni, hiszen a gyerekvállalás a leginkább liberalizmusellenes cselekedet. Ha mást helyezek önmagam elé, ha máshoz kötődöm, akkor ez az. Nézzük meg az olyan skandináv államokat, amelyeknek igazán családbarát politikájuk van: mégis csökken a népességük. Ha az okait keressük, ez egy értékprobléma. Kulturális probléma. Ha nem tudjuk újra modellezni az értékrendünket, amelyben megemeljük a gyemekvállalás értékét, addig a nyugat-európai társadalom népességfogyása folytatódni fog”

– húzta alá a szakember, aki szerint a jelenleg a nyugati országokban a munkahelyen dolgozó és gyermeket vállaló nőknek valóságos büntetés a bérkülönbségekből adódó hátrányuk. Megszakítják a karrierjüket, visszamenve jobbára csak részmunkaidőt vállalnak ezért a konzervatívoknak az a dolguk, hogy sokkal inkább anyapártiak legyenek és legalább öt évre hosszabbítsák meg a szülő nők otthonmaradását, gyermeknevelés céljából.

„A migráció nem megoldás a munkaerő pótlására, mert a migráció megfosztja a kibocsátó országokat a potenciális munkaerőt képviselőktől, amikor nettó migrációs áramlást generálnak”

– szögezte le a filozófus.

Az a fajta liberalizmus, amivel ma kerülünk szembe immáron a szabadság legnagyobb ellensége. Azt akarja elérni: mindenki úgy éljen, ahogy a liberalizmus elvei azt megszabják – húzta alá a brit szakember.

„A liberalizmus egységes, egy identitást próbál mindenkibe belesulykolni, rásózni. És egyfajta marxista, abban az értelemben, hogy homogenitást próbál mindenkinek kikövetelni”

– nyilatkozta  Phillip Blond.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Orbán Viktor pénteken Berlinben adott interjút a Kossuth Rádiónak. Ebben többek között Manfred Weberről néppárti vezetőről mondott meghatározásokat. Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei – Ferencz Orsolya miniszteri biztos, Kacsoh Dániel a Mandiner főszerkesztő-helyettese és Rákay Philip kreatív producer – kiderül a ma esti adásból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!