2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Magyarország élőben

Péterfalvi Attila: A közös uniós szabályozás lenne az ideális

Nem elképzelhetetlen, hogy előnyök társuljanak az oltáshoz – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Velkovics Vilmos műsorvezető arról beszélgetett a szakértővel a Hír TV Magyarország élőben című műsorában, hogy miként lehet ezt a gyakorlatban megvalósítani.

  • Péterfalvi Attila: A közös uniós szabályozás lenne az ideális

Friss hír, hogy az Európai Bizottság január végéig szeretne megállapodást a tagállamokkal az úgynevezett Covid-19 oltási igazolványról, amelyet az unió minden országában elismernének. Milyen feltételek mellett tart elfogadhatónak egy ilyen útlevelet – tette fel a kérdést a műsorvezető.

Az alapkérdés nem az adatvédelem, hanem az, hogy egy oltási igazolvány vagy valamiféle védettség vagy oltás szolgálhat-e előnyként. Ezt tagországi előnynek, tagországi vagy uniós szabályozásnak, előnynek kell-e kialakítani. Ha igen, akkor mindezt miként lehet igazolni, illetve ehhez milyen adatkezelési szabályok társulnak

– bővítette ki a kérdést Péterfalvi Attila. A szakértő a témában leszögezte, hogy azt kell megnézni, hogy az alapjogok hogy érvényesülnek, illetve az Európai Unió alapértékei, mint például a mozgás szabadsága.

A műsorvezető ezt követően megjegyezte, hogy

Izrael pozitív diszkriminációt alkalmaz, aki rendelkezik ezzel az „útlevéllel” az használhatja a tömegközlekedési eszközöket, mehet étterembe. Míg a negatív út az, hogy aki nem tuja igazolni, hogy megkapta az oltást, az csak csökkentet mértékben veheti igénybe a közszolgáltatásokat. Melyiket lehet könnyebben keresztülvinni

– hangzott el a kérdés.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint ma is létezik pozitív diszkrimináció, ilyen például az, hogy aki negatív tesztet tud felmutatni, az mentesül a karantén alól. S ez lenne a követendő út – tette hozzá. Péterfalvi arról is beszélt, hogy

amennyiben nem születik közös uniós szabályozás, akkor a tagállamok saját hatáskörben is rendelkezhetnek, és jelen pillanatban erre lát nagyobb esélyt, pedig a közös eljárás lenne az ideális

 - hangsúlyozta.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!