2020. június 4.,
csütörtök, Bulcsú napja

Pászkán Zsolt: Magyarországi provokátor is segítette az úzvölgyi incidens kirobbanását

Hír TV

2019. június 7., péntek 19:55

Nem jelent meg a budapesti román nagykövet a Külügyminisztériumban, miután bekérették az úzvölgyi temetőben történt incidens miatt. A román szélsőségesek akciójáról Pászkán Zsolt, Románia-szakértővel beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető, a Hír TV Magyarország élőben című adásában.

Hiába kérették be a Külgazdasági- és Külügyminisztériumba a budapesti román nagykövetet az úzvölgyi események miatt, ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet. Mindezt Magyar Levente, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára jelentette be néhány órával ezelőtt.

Vége az EP-kampánynak, politikailag nehéz rá magyarázatot találni, miért pont az úzvölgyi magyar katonatemető vált a provokáció célpontjává – hangzott el a műsor felvezetőjében.

Pászkán Zsolt Románia-szakértő szerint több forgatókönyv létezik, nagyon pragmatikus oldalról megközelítve ez egy „területfoglalási kísérlet volt, a dormánfalvi – Bákó megyei – román polgármester részéről.

Úzvölgye elnéptelenedett, Csíkszentmárton és Dormánfalva között helyezkedik el. Ez utóbbi román polgármestere pont az EP-választások kampánya alatt látta elérkezettnek, hogy „elfoglalja ezt a területet”

– vélekedett a szakértő.

Még Bákó-megye kormánymegbízottja is felszólította a nyilvánvaló törvénysértés helyrehozására a dormánfalvi polgármestert, hogy vonják vissza azt a tanácsi rendeletet, amivel közös tulajdonba veszik ezt a területet.

„Tehát ha pragmatikus vagyok, akkor ez egy sovén csomagolásba tett területfoglalás volt. Úgy gondolták, hogy amint bepalántálnak oda néhány román keresztet – mert sír nincs – és fölszentelik, akkor ezzel lenyúlják az egész falut és megszerzik azt, amire eddig fájt a foguk”

– fűzte hozzá a Románia-szakértő.

A történet másik olvasata, hogy egy bizonyos Gheorghe Simion nevű román provokátor – nem föltétlen magánvállalkozásban – folyamatosan szítja az székelyföldi románokat a magyarok ellen. Őhozzá adódott még egy magyarországi provokátor hölgy is, „aki 2017-ben a tusnádfürdői kifütyüléses akcióban hirtelen a semmiből megjelent – mondta Pászkán Zsolt, majd hozzátette: „Ladó Andrea díszes kört futott be a magyarországi sajtó egy részében, hogy ő volt az a bátor, aki kifütyülte Orbán Viktort”.

A szakember elmondta, hogy ez a „hölgy” volt az, aki mikor már elkörcsileg győzelemre álltunk ebben a vitában, mert még a román hatóságok is elismerték hogy nincs építési engedély és a polgármester önhatalmúlag lépett fel, hatszáz kilométert utazott, hogy fekete zsákokba öltöztesse a beton kereszteket egyetlen egy órára.

Délután megjelent három úzvölgyi – úgynevezett – akciócsoport, és azóta a román sajtó a temetőgyalázáson kizárólag ezt a fekete zsákos akciót érti. Egyértelműen a románok érdeke volt a beton keresztek becsomagolása

– húzta alá a szakértő.

A műsor további részében Velkovics Vilmos kérdésére reagálva Pászkán Zsolt párhuzamot volt a hajdani marosvásárhelyi pogrom és a jelenlegi helyzet között.

Az úzvölgyi incidenshez kellett a román titkosszolgálat látható része – szögezte le a szakember.

Hír TV