2021. augusztus 5.,
csütörtök, Krisztina napja

Parragh László: Nem állítom, hogy szigorítás, csak a helyére kerülnek a dolgok

Hír TV

2020. június 30., kedd 20:20

Változnak a KATA szabályai, a részletekről Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

A KATA szabályaival kapcsolatban itt is beszéltünk a legutóbbi kormányinfón. Az idei évben nem fog változni a KATA szabályozása, de az Ipar Kamara és más gazdasági szereplők javaslatait a kormány megfontolta és olyan és olyan módosító indítványt nyújt be a költségvetés megalapozó törvényhez, hogy a KATA-val való visszaélések megszűnhessenek. Mindig is azt mondtuk, hogy olyan adórendszerre van szükség, ami nem ad okot visszaélésekre, az Ipar Kamara véleménye is az volt, hogy a kisvállalkozóknak és kisvállalkozásoknak adott adókedvezményekkel a nagyvállalkozások élnek vissza, ezt érdemes megszüntetni és eredeti rendeltetésének megfelelően alkalmazni a KATA-t. Statisztikák rendelkezésünkre állnak, nagy, több száz vagy akár az ezer főt is meghaladó foglalkoztatotti létszámmal rendelkező cégek is KATA-t vettek igénybe, ami nyilván azzal járt, hogy a munkajogi védelme a munkavállalóknak megszűnt ezért ezt a fajta bújtatott foglalkozást, ami valós munkajogi védelmet nem adja meg igyekszünk megszűntetni és a kisvállalkozók adókedvezményét a jövőben is a kisvállalkozók vehetik igénybe – mondta Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Mi alapján tették meg a KATA szigorítására vonatkozó javaslatokat? – kérdezte Földi-Kovács Andrea, műsorvezető.

Én nem állítom, hogy szigorítás én azt gondolom, hogy csak a helyére kerülnének a dolgok. Ugyanis a KATA arról szól, hogy ha van egy kisvállalkozás, akkor havi 50.000 vagy 75.000 forint, választhat a kettő között, megfizetése ellenében tulajdonképpen kiváltja az adót és ez éves szinten 12.000 000 forintig igaz, tehát ez azt jelenti, hogy havi 1.000 000 forint jövedelemig a KATA megfizetéséért cserébe tulajdonképpen mentesül minden más közteherviselés alól, miközben egy munkavállaló, amiből egyébként vagy 4.000 000 van, ők közteherelvonásból legalább egy 50 százalékos nagyságrendben vesz részt. Mi azt gondoljuk, hogy ebből a KATA-s dologból ki kéne szedni azokat a szereplőket, akik visszaélnek a rendszerrel

-  mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Hír TV