2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Magyarország élőben

Palkovics László: A változtatás célja, Magyarország versenyképességének növelése

Nem sérül a kutatás szabadsága azzal, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatai más formában működnek tovább a jövőben-mondta az innovációs és technológiai miniszter a Magyarország élőben című műsorunkban. Palkovics László közölte: az új struktúrában az intézetek a Parlament alatt működnek önálló költségvetéssel. A miniszter szerint elképzelhető, hogy lesznek átalakítások, de erről a hálózatot működtető testület dönt majd.

  • Palkovics László: A változtatás célja, Magyarország versenyképességének növelése

Döntést hozott a Parlament az MTA-val kapcsolatban. Az intézet kutatóhálózata más formában, de az MTA-val azonos szinten fogja folytatni a tevékenységét, hiszen az új kialakítás közvetlenül a Parlamenthez fog tartozni és önálló költségvetési fejezetként jelenik majd meg.

„Azok a vélelmezések, hogy itt a kutatás szabadsága, a kutatás autonómiája bármilyen módon sérülne nem így vannak! Pontosan az történik, hogy az akadémiai kutatóintézet hálózat eddig az akadémia, a köztestület alatt jelent meg, most pedig önállóan fog látszani.”

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter elmondta ennek folyamán az kutatóintézet dolgozói át fognak kerülni az új szervezetbe.

„Most én azt gondolom, hogy mindenkinek az a feladata és felelőssége, hogy azokat a célokat, amiket kitűztünk, hogy jobban, átláthatóbban működjön, jobb finanszírozási feltételek mellett teljesüljenek.”

A törvény nem zárja ki, hogy ez után az MTA saját forrásaiból létrehozzon saját kutatóintézetet.

Az új intézet vezetését egy 13 fős irányító testület veszi majd át. Ők határozzák majd meg azt a stratégiát, ami alapján működni fognak a kutatások, ők személyükben lesznek felelősek azért, hogy ezek a célok megvalósuljanak.

A teljes beszélgetés: 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!