2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Komoly biztosi posztot vár a magyar kormány az ősszel felálló Európai Bizottságban

Hír TV

2019. július 22., hétfő 20:10

Jól bekódolható, hogy az Európai Parlamentben a bevándorláspárti erők támadást indítottak a magyar kormányoldal képviselőivel szemben. Erről Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorának hétfői adásában azokra a hírekre reagálva, hogy Bocskor Andrea, Trócsányi László és Hidvéghi Balázs alelnökségéről is elhalasztották szeptemberre a szavazást az Európai Parlament illetékes szakbizottságaiban. A politikus szerint minél erősebb a támadás, annál keményebben kell kitartani azon álláspont mellett, amire a magyar választópolgárok felhatalmazást adtak.

Orbán Balázs közlése szerint mind a nemzetközi erők, mind pedig a magyarországi ellenzéki pártok támadják a bizottsági helyekre felkért néppárti színekben induló fideszes képviselőket.

Ettől nem rettenünk meg, az elmúlt hetek is azt mutatták, hogy egy nagyon feszült öt évnek nézünk elébe az Európai Parlamentben, ahol szépen és erősen ki fognak jönni a különbségek

– tette hozzá. Az államtitkár megismételte, a kormányoldal azon álláspontját, hogy a bevándorláspárti és a bevándorlásellenes erők mentén törik meg az Európai Parlament és ez a törésvonal így lesz a következő ciklusban is.

Orbán Balázs emlékeztetett, az európai bizottsági helyek betöltésére vonatkozó íratlan szabályrendszert próbálja a liberális baloldal felrúgni az Európai Parlamentben.

Földi-Kovács Andrea műsorvezető felvetésér, hogy a fideszes, vagy a néppárti jelöltekkel van-e a „gond”, a politikus úgy válaszolt, a markánsan bevándorlásellenes nemzetek Európájában gondolkozó jelöltekről van szó.

Nem csak néppárti, nem csak a magyar képviselőkről van szó. Egy általános politikai ideológiai küzdelmi mező, amibe most a magyar jelöltek is bekeveredtek

– fogalmazott.

Augusztus 26-ig kell leadniuk az európai uniós tagországoknak azon személyek nevét, akiket az Európai Bizottságba jelölnek. Földi-Kovács Andrea felvetésére, hogy hivatalosan megküldte-e már a kormány Trócsányi László nevét, Orbán Balázs elmondta, az ügy folyamatban van, ugyanakkor biztos, hogy a volt igazságügy miniszter lesz a jelölt a posztra, mert nála nincs alkalmasabb arra, hogy segítse az Európai Bizottságot visszatalálni az alapszerződés által biztosított keretek közé.

Augusztus 26-ig kell leadniuk az európai uniós tagországoknak azon személyek nevét, akiket az Európai Bizottságba jelölnek. Földi-Kovács Andrea felvetésére, hogy hivatalosan megküldte-e már a kormány Trócsányi László nevét, Orbán Balázs elmondta, az ügy folyamatban van és komoly biztosi posztot vár a magyar kormány az ősszel felálló Európai Bizottságban.

Bár Ursula von der Leyen, a bizottság megválasztott elnöke arra kérte az országokat, hogy egy nőt és egy férfit jelöljenek, Orbán Balázs közölte: Magyarországnak egy biztosjelöltje lesz és ő pedig Trócsányi László, mert nála nincs alkalmasabb arra, hogy segítse az Európai Bizottságot visszatalálni az alapszerződés által biztosított keretek közé.

Hír TV