2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Magyarország élőben

Oberfrank Ferenc: Újabb eredmények egy koronavírus ellen használt kísérleti szernél

A HírTV Magyarország élőben extra című műsorának vendégei Várkonyi Gábor, autóipari szakértő, Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője és Oberfrank Ferenc, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója.

  • Oberfrank Ferenc: Újabb eredmények egy koronavírus ellen használt kísérleti szernél

Várkonyi Gábor: Előfordulhat, hogy a fejlesztések vissza fognak esni a következő időkben 

Velkovics Vilmos műsorvezető ismertette, hogy a dízel korlátozások és a vírus által okozott forgalomban is érezhető visszaesés ellenére a levegő szennyezettsége nem csökkent jelentősen a nagyobb német városokban, például Stuttgartban. Várkonyi Gábor, autóipari szakértő elmondta, hogy ez megingatja azt a felvetést, hogy a modern dízel autók korlátozása bármit is javítana egy város levegőjén. A szabályzás érinti az Euro5-ös autókat is, melyek nagyjából most 10 évesek. A korlátozások bevezetése idején még fiatalabbak voltak. A németországi dízel-botrány kirobbanásáért egy civil szervezet volt a felelős, aki elkezdte számon kérni az önkormányzatokat a légszennyezettség miatt, majd perekbe is kezdtek, ezért kezdődtek el a korlátozások, melyből kifolyólag sokan, mind a gyártók, mind a tulajdonosok jelentős értékcsökkenést szenvedtek.

A szakértő az elektromos autókkal kapcsolatban elmondta, hogy előfordulhat, hogy a fejlesztések vissza fognak esni a következő időkben, ha a cégek nem kapnak pénzügyi támogatást, mivel ezek költsége jelentős.

Hanga Zoltán: Ha nincs látogató, nincs bevétel sem

Skype-on kapcsoltuk Hanga Zoltánt, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjét a Magyarország élőben extra című műsorunkban.

Úgy tűnik, a tomboló világjárványnak vannak áldásos hatásai is: ébredezik az élővilág – mondta felvezetőjében a műsorvezető. Állítólag Kelet-Londonban megjelentek a szarvasok. Ennyi idő elég lehet arra, hogy helyreálljon a természet? – tette fel kérdését Velkovics Vilmos.

(…) Sajnos nem lehet mindent helyreállítani egyik pillanatról a másikra, az viszont biztos, hogy a forgalom csökkenésével magabiztosabbak lesznek az állatok és nyugodtabban közelítik meg a városok parkjait. Az óceánok, tengerek élővilága is fellélegezhet egy kicsit, hiszen a hajóforgalom csökkenésével javul az életkörülményük.

Milyen helyzetben vannak az állatkertek?

Nyilván érzékelhető a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés. Ha nincs látogató, akkor nincs bevétel sem.

 

Oberfrank Ferenc: Gőzerővel folynak a koronavírust megállító gyógyszerfejlesztések

A kutatók versenyt futnak az idővel. A WHO adatai szerint 70 olyan kísérlet zajlik a világban, amely ígéretesnek nevezhető. Addig az intenzív osztályokon dolgozók a már meglévő szerekkel próbálnak gyógyítani. Oberfrank Ferenc, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet igazgatója erről beszélt.

„Ez az egyik olyan gyógyszer, amellyel kapcsolatban vannak előzetes ígéretes tapasztalatok, de egy jó pár olyan vegyület van és korábban már más betegségekben alkalmazott gyógyszer, amelyekkel kapcsolatban reményeket táplálnak az orvos kollégák”

- mondta az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet igazgatója, aki hozzátette, hogy jelen pillanatban is több kísérlet folyik. Például a kínaiak is teszteltek gyógyszereket, melyekkel kapcsolatban vannak értékelhető információk is.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!