2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Csernobil öröksége: a Zóna 03:00

Magyarország élőben

Novák: A saját tulajdonú otthonhoz jutás biztonságát támogatja a kormány

Már több mint 60 ezer család igényelte a családvédelmi akcióterv valamelyik elemét. A Hír TV Magyarország élőben című adásában Földi-Kovács Andrea vendége volt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

  • Novák: A saját tulajdonú otthonhoz jutás biztonságát támogatja a kormány

Július 1-én léptek életbe a családvédelmi akcióterv elemei. Augusztus elején mintegy 30 ezer volt az igénylések száma, szeptember közepe táján pedig már 50 ezren igényelték.

„Jelenleg hol tart ez a szám?”

– kérdezte Földi-Kovács Andrea. Az államtitkár válaszában kifejtette:

„Ha napról-napra figyelemmel követjük, akkor azt látjuk, hogy ez a szám egyre emelkedik”

– mondta a politikus, aki szerint nem a számok, a „számháború” a fontos, hanem „az, hogy milyen nagy arányban, milyen sokan érdeklődnek a családvédelmi akcióterv iránt”, aminek pont az volt a célja, hogy a fiatal családoknak, a gyermeket nevelőknek tudjon segítséget nyújtani.

„Hogy könnyebb legyen Magyarországon gyermeket vállalni, családot alapítani”

– tette hozzá Novák Katalin.

Nincsen felső korlát, nincsen felső határ sem az autóvásárlásnál, sem az akcióterv más pontjánál – a családvédelmi akcióterv bármely eleménél – reagált arra a felvetésre az államtitkár, amely azt firtatta, vajon a betervezettet jóval meghaladó igénylésekre lesz-e elegendő forrás?

„Már a jövő évi fedezet is megvan”, „ezt már az Országgyűlés a jövő évre nézve is elfogadta”

– nyilatkozta az államtitkár, majd hozzátette:

„Ezeket úgy hívjuk, hogy felülről nyitott előirányzatok. Ami annyit jelent, hogy ha többen igénylik, akkor több forrás lesz rá. Tehát rendelkezésre állnak a szükséges források. Ne izguljon senki. Hogyha jogosult ezekre a lehetőségekre, akkor érdemes élni velük.”

A kezdeti „roham”, a nagy érdeklődés után a bankok és az államkincstár már egyre felkészültebbek az igénylésekre, „beindult, kicsit olajozottabbá vált a működés” – húzta alá az EMMI államtitkára.

„Nem gondolom, hogy reális az a támadás, vagy az a vád, hogy csak a magasabb jövedelműeket célozná. Hiszen az, hogy egy párnak az együttes jövedelme 100 ezer forint legyen havonta, ez már a minimálbér alatti jövedelemnél is bőven megvan”

– fogalmazott Novák Katalin, aki az autóvásárlási támogatásnál is találkozott hasonló állításokkal, de mint mondta: „valamibe bele kell kötni” alapon kritizálja a támogatási rendszert a magyar ellenzék. A statisztikákat látják, és ezekből az is világosan kitűnik: nem a luxusautókat választják az igényléseket benyújtó nagycsaládosok, „finoman szólva sem a luxuskategóriába tartoznak ezek az autók” – reagált azokra a balliberális politikai erők által képviselt vádakra, amelyek szerint a támogatások csak arra jók, hogy a gazdag családok luxus-gépkocsikat vásárolhassanak.

„Igazából az olcsóbban hozzáférhető autókhoz veszik fel a két és fél millió forintos támogatást, és teszik hozzá a szükséges önrészt. Vagy sok esetben vesznek fel hozzá egy hitelt, azért, hogy meg tudják vásárolni 5 millió forintért a nekik kedvező autót”

– húzta alá a politikus.

Az otthonteremtési program kapcsán az államtitkár kiemelte:

„Mi soha nem abban gondolkodunk, hogy hosszú távon bérleményben lakjanak az emberek. Magyarországon fontos a lakástulajdon. És ez egy nagy vívmányunk. Összehasonlítva sok nyugati országgal, ahol bérlakásban élnek az emberek élethosszig, hazánkban saját tulajdonú lakásban él a magyar emberek többsége, és erre is vágynak”

– mondta Novák Katalin, majd úgy folytatta: még a megkérdezett fiatalok is ezt szeretnék. Ezért a saját tulajdonú otthonhoz jutást támogatja a kormány, mert biztonságérzetet ad.

A minapi olaszországi útja kapcsán elmondta: Olaszországban egy baloldali kisebbség kormányoz, noha az emberek zöme a három nagy jobboldali erőt támogatja. „Ezért is fogadták nagyon-nagy szeretettel” a magyar miniszterelnököt, akinek beszédét ováció fogadta, lévén Magyarországon egy olyan politikai stabilitás van, amely az embereknek hosszú távon bizalmat szavatol.  

A Fidesz Néppárti helyzetéről is nyilatkozott a Novák Katalin, mint a párt alelnöke.

„Toporgunk egy helyben, ezt én így fogalmaznám meg. Ugyanis nem látszik, hogy a Néppártnak jelenleg milyen vezetése van”

– fogalmazott a politikus, aki úgy vélte: „úgy látom, hogy sürgető körülmény a mi részünkről egyáltalán nincsen”.

„Mondhatom azt, hogy Európában a legtöbb országban instabilitási problémákkal küszködnek, legalábbis a nyugati, déli részében a kontinensnek ez a helyzet”

– tette hozzá a Fidesz alelnöke, Novák Katalin.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!