2020. április 8.,
szerda, Dénes napja

Németh Zsolt: Durva történelemhamisítás zajlik az úzvölgyi katonatemetőben

Hír TV

2019. május 9., csütörtök 20:33

A román-magyar kapcsolatoknak az egyik legkiegyensúlyozatlanabb területe az erdélyi magyarság helyzete, az úzvölgyi katonasíroknak a helyzete a történelemhamisításnak egy nagyon durva változata – jelentette ki Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A miniszterelnökkel erdélyi kampánykörúton tartózkodó politikusa kifejtette: a román történészek a magyar katonák emlékét is ki akarja sajátítani.

Az ügy előzményeiről szólva elmondta: első világháborús katonasírokra állítanak fel román kereszteket és ezt május közepén egy ünnepség keretében szeretnék felavatni.

A történelemhamisítás egy nagyon durva változata történik, amikor a román történelem a magyar katonák emlékét is ki akarja sajátítani – jelentette ki.

Ezek azok az események, amelyek némileg szomorúvá teszik az embert, akkor is, ha látunk eredményeket, hiszen a közelmúltban sikerült pár vitatott kérdésre megoldást találni - tette hozzá.

Németh Zsolt abban bízik, hogy az EP-választásokat követően előállhat egy olyan helyzet, amikor Magyarország és Románia – hasonlóan a magyar-szerb történelmi megbékéléshez - rendet tud tenni a kisebbségi kérdés vonatkozásában is és ez elvezethet ahhoz, hogy száz év után az erdélyi magyarság is elnyerje az őket megillető jogokat, amelyekre egyébként számtalan alkalommal tettek ígéretet a románok az elmúlt száz év során.

Változásra van szükség az Európai Unióban

 „Mindenki, aki az Európai Unió tagja, úgy gondolja, hogy jó üzletet csinált, amikor belépett. Ugyanakkor senki sem elégedett teljesen. Sem azok, akik beengedték az újakat, sem azok, akik újként léptek be

- reagált Orbán Viktor a Hír TV tudósítójának a nagyszebeni informális találkozóját követően. A miniszterelnök hozzátette: a résztvevő állam- és kormányfők egyetértettek abban, hogy változásokra van szükség.

A kormányfő kifejtette: azt akarták megbeszélni, melyek legyenek ezek a változások, azonban egy demokráciában nem tehetik meg, hogy hamarabb hoznak döntést a változásokról, mint ahogy a választók leadják a voksaikat.

A választók döntésének ismeretében június vége fele próbálunk összerakni egy olyan dokumentumot, mely tartalmazza az Európai Unió jövőjéről szóló legfontosabb állításokat

- fogalmazott Orbán Viktor.

A sajtóban, találgatás szintjén már szóba került, hogy Manfred Weber helyett esetleg más jelöltet javasolnak majd a Bizottság elnöki posztjára a kelet- és közép-európai országok. Velkovics Vilmos azon kérdésére, erről beszélt-e a kormányfő Csikesz Lilla úgy fogalmazott, azt mondta Orbán Viktor, hogy a kelet- és közép-európai országok folyamatosan egyeztetnek az Unió jövőjéről és a választható lehetőségekről.

Azonban egységesen azt az álláspontot képviselik, hogy nem fognak olyan jelöltet támogatni, aki a bevándorlást akarja ösztönözni és még több migránst szeretne behozni Európába

- fogalmazott Csikesz Lilla. 

Hír TV