2020. április 8.,
szerda, Dénes napja

„Nagyobb figyelmet az őshonos kisebbségeknek a jövő Európájában”

Hír TV

2019. május 14., kedd 20:13

Európának ideje volna az európai polgárok felé fordulnia és az európai polgárok érdekeit szem előtt tartani – hívta fel rá a figyelmet Vincze Lóránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje a Hír TV Magyarország élőben című műsorának keddi adásában. A politikus rámutatott, nem csak a külső határok védelmére, hanem pártja értelmezése szerint Európa őshonos közösségeire is nagyobb figyelmet kell fordítani.

Vincze Lóránt adásunkban elmondta, az Európai Unióban mindenképpen lesz vezetőcsere, ugyanakkor a prioritásokon is igazítani kell.

Változnia kell Európának. Ha változik Európa, mi legyünk ott, amikor a változásokról döntenek, ne pedig elszenvedői legyünk

– emelte ki az európai őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezete, a FUEN vezetője.

Földi-Kovács Andrea kérdésére, hogy a politikai paletta átrendeződése mit jelentene a magyar kisebbségek számára, az RMDSZ politikusa elmondta, arra van szükség, hogy olyan többség legyen az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban, amely ez európai kisebbségek védelmét tartja fontosnak, nem csak egy mottót hirdet meg, hogy „sokszínűség”.

Közlése szerint jelenleg minden – a szexuális kisebbség, az új bevándorlók – beletartozik a kisebbség megnevezésbe, ugyanakkor semmi konkrét cselekedet nincs mögötte. Hozzátette:

pont az évszázadok óta itt élő és értékteremtő kisebbségekre nem figyel Európa.

Vincze Lóránt arra biztatott mindenkit, hogy menjen el szavazni, hiszen így lehet biztosítani azt, hogy hallatni tudják a hangjukat Brüsszelben. Kiemelte, az is a tét, hogy az RMDSZ maradjon erős a romániai politikai palettán.

Teljes beszélgetés: 

Hír TV