2021. április 14.,
szerda, Tibor napja

Most látszik, hogy meghozta gyümölcsét a lélegeztetőgép-beszerzés

2021. március 2., kedd 19:56

Az ellátórendszer abszolút fel van készülve arra, hogy a koronavírus járvány sem az első sem a második hullámban nem produkált ilyen rohamosan növekvő számokat – hívta fel rá a figyelmet Kollár Lajos miniszteri főtanácsadó a HírTV Magyarország élőben című műsorában.

Az érsebész professzor egyetemi tanár emlékeztetett, korábban, az első hullámban sok bírálat érte a kormányt, hogy feleslegesen biztosított több ágyat, vagy akár lélegeztetőgépet, de utólag azt látni, hogy ez nagyon helyes lépés volt és meghozta a gyümölcsét, hiszen rendelkezésre áll az a kapacitás, ami szükséges a magasabb fertőzésszámhoz is.

A rendelkezésre álló ágyak száma több 10 ezer és most 5000-6000 betegnél többet nem kell kórházi kezelésre befogadni, a lélegeztetőgépek számainál is arról volt szó, hogy feleslegesen sok, de jelenleg is több ezer lélegeztetőgép rendelkezésre áll és most sajnálatos módon egyébként 500 körül van a gépi lélegeztetettek száma, ami jobb időszakban 200 alá is ment már

– tette hozzá.

M. Dobos Marianne felvetésére, hogy március 1-jén hatályba lépett az egészségügyi dolgozókat érintő jogállási törvény, Kollár Lajos elmondta, úgy tudja, 5-10 százalék között van azoknak a száma, aki felmondott.

Sok egészségügyi dolgozó nem ismeri ennek a jogállásnak a tartalmát, tehát egy zsigeri ellenállás látható. Nem járnak rosszabbul az egészségügyi dolgozók (…) ez a szám nem annyira riasztó, ez a szám nem fogja veszélyeztetni az egészségügyi ellátórendszert

– tette hozzá a professzor.

Teljes beszélgetés:

KAPCSOLÓDÓ:

Az egészségügyi dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új szerződését