2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Állami áruház

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Magyarország élőben

Merkely Béla: Országos szűrővizsgálat sorozatba kezdenek a hazai orvosképzők

Jelenleg is tart a kormányülés, amelynek fő témája a koronavírus-járvány miatt életbe lépett korlátozások, illetve azok esetleges enyhítése. A változásokról még nincs hivatalos információ, de a Magyar Nemzet értesülése szerint hamarosan kinyithatnak a kisebb boltok, aztán egyes vendéglátóhelyek, teraszok, pünkösdig pedig talán a szálláshelyek is. Egy biztos: az elővigyázatosság nem szűnik meg. Nagyobb rendezvények, vásárok, fesztiválok a nyári hónapok előtt még biztosan nem lesznek. Vagyis hosszú járványellenes védekezésre kell készülni. A védekezés hétfőtől új fázisába lép, május elején indul az átfogó tömegtesztelés.

  • Merkely Béla: Országos szűrővizsgálat sorozatba kezdenek a hazai orvosképzők

A vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről

Reprezentatív szűrőprogramot indít az ország négy orvosegyeteme. Arról, hogy mi a program célja, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszélt.

„Ez egy átfogó, reprezentatív vizsgálat. Egy keresztmetszeti képet szeretnénk kapni. Egész pontosan szeretnénk tudni, hogy hol áll Magyarország a fertőzöttség és az átfertőzöttség vonatkozásában, mert a kettő nem ugyanaz. Fertőzött beteg, aki aktuálisan beteg. Ezeket a betegeket, akik sok esetben teljesen tünetmentesek az orr és a garat belső részén lehet kaparni egy speciális kaparó eszközzel és a vírus örökítőanyagát tudjuk kimutatni. A másik egy vérminta, amiből pedig a vírus ellen termelt különböző ellenanyagot lehet kimutatni, hogy korábban volt-e fertőzés és ez lenne az átfertőzöttség”

- mondta a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla.

Farkas Zsuzsa: Jogi tippek munkáltatóknak és munkavállalóknak

Farkas Zsuzsa ügyvéd, az egyuttamunkaert.com kezdeményezője, elindítója, Magyarország élőben extra című műsorunkban beszélt arról, milyen segítséget tudnak nyújtani a munkavállalók és a munkáltatók számára egyaránt.

A jelenlegi kormányzati döntések hatására lehetőség van jobb kompromisszumok és előremutató megoldások megtalálására is. Amennyiben valaki valamilyen nehézséggel találkozik, például munka-, megbízási- vagy vállalkozói szerződések esetében, akkor megkereshetik őket. Ők igyekeznek alternatívákat mutatni a kérdéses helyzetekben.

Ennek köszönhetően már több cégnél is sikeresen segítették elő a további munkavégzést és ezáltal a munkahelyek megtartását.

Dr. Mucsi János: A nikotin nem véd a koronavírus ellen

Figyelembe véve a betegek nemét és korát a kutatók azt találták, hogy a dohányosok körében kevesebb a fertőzött. Kijelenthető, hogy véd a nikotin vagy csak elfedi a tüneteket - tette fel a kérdést Velkovics Vilmos Dr. Mucsi János tüdőgyógyásznak.

A tüdőgyógyász ezt az állítást megcáfolta, majd hozzátette, hogy abban a korosztályban, amelyből a legtöbb áldozatot szedi a betegség, eleve alacsonyabb a dohányosok aránya. Dr. Mucsi János kijelentette, hogy a dohányosok 10-15 évvel korábban kezdik az időskorukat és hamarabb is halnak meg.

Velkovics Vilmos ezt követően arra volt kíváncsi, hogy az e-cigarettával mi a helyzet. A szakorvos erről elmondta, hogy az e-cigaretta is árt a tüdőnek, és mivel a koronavírus ezt a szervünket támadja meg ezért a tüdőgyógyászok mindenféle dohánytermék használatát ellenzik.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!