2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Bayer show 04:40

Magyarország élőben

Merkely Béla: Bizonyos vakcinák esetében igazolható, hogy biztosan nem káros a kismamákra

  • Merkely Béla: Bizonyos vakcinák esetében igazolható, hogy biztosan nem káros a kismamákra

A Pfizer-Biontech, a Moderna és az AstraZeneca oltás kismamáknak is adható, a terhesség 2. és 3. trimeszterében, a kezelőorvos kockázat-értékelése után. A koronavírus nem jut át a magzat szervezetébe, de az anya rossz egészségi állapota akár vetéléshez is vezethet.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora volt Velkovics Vilmos műsorvezető vendége, Magyarország élőben című műsorunkban.

Az Egyesült Államokban, Angliában, Izraelben és Ausztráliában nagy számú várandós édesanyát is bevontak a vakcináció folyamatába. Ezekben az országokban azóta is oltják a kismamákat is.

Merkely Béla elmondta, a koronavírus-oltások alkalmazási előiratában általában az szerepel, hogy csak nagyon megfontolt esetben adhatók kismamának. Több országban már elkezdték beoltani a terhes nőket, az eddigi külföldi tapasztalatok pedig azt mutatják, bizonyos vakcinák esetében igazolható, hogy biztosan nem károsak a várandósokra.

Már Magyarországon is volt rá precedens, hogy kismamákat oltottak be valamely erre megfelelő vakcinával. Olyan mértékű a járvány terjedése, hogy sajnos egyéb esetben nagyon nehezen elkerülhető, hogy ők is megfertőződjenek.

Egyértelműen kimutatható a vakcina előnye a vírussal szemben, kismamák esetében is - hangsúlyozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A gyermekekre a vírus önmagában nem közvetlenül, hanem közvetetten hat, vagyis az édesanya szervezetét, főleg tüdejét támadja meg, ami a gyermekre is és fejlődésére is hatással van. Fontos tehát, hogy összességében a vakcina bármely fázisban sokkal előnyösebb, mint a vírus esetleges kockázata.

Jelenleg körülbelül 80 ezer kismama van Magyarországon, a harmadik hullámban napi 20 új fertőzött valószínűsíthető. A rektor cáfolta, hogy a terhesek esetében súlyosabb lefolyású lenne a betegség és azt is elmondta, a magzatot nem fertőzi meg a vírus.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer Zsolt felhívása + videó

Bayer Zsolt felhívása + videó

A műsorvezető, publicista a HírTV képernyőjén keresztül a Bayer show-ban mondta el, hogy miért lesz fontos a jűlius elsejei Békemenet, hogy miért kell ott lenni és miért kell kiállni Európa mellett. Szerinte meg kell mutatni, hogy mi vagyunk a normalitás, sőt, hogy mi vagyunk az az Európa, amelyet érdemes és lehet szeretni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!