2021. január 28.,
csütörtök, Károly, Karola napja

Menczer Tamás: Emberélet nem múlhat pénzen

Hír TV

2020. június 24., szerda 18:45

Menczer Tamás, tájékoztatásért felelős államtitkár volt Magyarország élőben című műsorunk és Velkovics Vilmos műsorvezető vendége.

Az operatív törzs szakemberei korábban azt mondták, hogy lehet olyan pillanat a koronavírus okozta világjárvány következtében Magyarországon, mely során egy időben akár 8.500 ember szorulhat lélegeztetőgépre.

A magyar kormány a biztonság kedvéért ezt felülről becsülve, 10.000 lélegeztetőgépet tervezett beszerezni.

Mivel a lélegeztetőgépek megrendelésekor még nem volt biztos, hogy mely szállítmányok érhetnek célt, ennél többet igényeltek, közel 16.000 lélegeztetőgépet. Ebből eddig közel 10.000 érkezett meg, a további szállítmányok még hátra vannak.

Ezek között a lélegeztetőgépek között nem szerepelnek az itthon legyártott gépek, ugyanis lassabb ütemben ugyan, de nagyon jó minőségű lélegeztetőgépet tudunk gyártani.

Ezáltal a magyar kormány kellő mértékben fel tudott készülni, azok esetleges szükségességét illetően. Ami a további felhasználásukat illeti, Menczer Tamás tájékoztatásért felelős államtitkár elmondta:

„Sikeres volt a védekezésünk, köszönhetően a magyar emberek és a kormány összefogásának. Sikerült elkerülni a tömeges fertőzési szakasz, azonban várható egy második szakasz is. A lélegeztetőgépek szép sorban érkeztek és ékeznek is, úgyhogy a következő szakaszra már ilyen értelemben is fel leszünk készülve és azokat a gépeket pedig el fogjuk adni, - ez a tervünk, hogy értékesítjük - amelyekre itthon nincs szükség. Már vannak érdeklődők is, Afrikából, Ázsiából például. Tehát a folyamat tulajdonképpen így néz ki.”

A tájékoztatásért felelős államtitkár később arról is beszélt, hogy:

„806 vállalkozás, 377 milliárd forint összértékű beruházást fog megvalósítani. Ehhez kapnak 169 milliárd forintos állami támogatást és több mint 143.000, egészen pontosan 143.618 munkahely megőrzését vállalták.”

A gazdaság újraindításáról és a mindennapi élet, normális kerékvágásba történő visszavezetéséről, tekintsék meg teljes műsorunk:

Hír TV

x
Rendkívüli hír