2020. május 29.,
péntek, Magdolna napja

Maruzsa Zoltán: A digitális tanrend június 15-ig érvényben marad

2020. május 20., szerda 19:06

Valamennyi iskolában meg kell szervezni az intézménybe járó gyermekek felügyeletét

Fontos döntések születtek meg a kisgyermekes szülők számára az iskolaév befejezésével kapcsolatban. Erről Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár beszélt a Magyarország élőben extra műsorában.

„Sikeresen túl vagyunk az érettségin, úgyhogy érthető módon a közvéleményt egyre inkább az foglalkoztatta, hogy a tanévzárásra hogyan és milyen módon kerül sor. Visszanyitjuk-e az intézményeket, mint ahogyan a folyamat számos európai országban elindult vagy digitális munkarendben fejezzük be a tanítást? Óvodák és iskolák esetében volt szükséges döntést hozni. Az óvodák esetén az a döntés született, hogy vidéki megyékben május 25-től vissza tud állni az életnek a normális rendje. A fővárosban pedig június 2-ától, tehát pünkösd utáni kedden az óvodáknak megtörténik a visszanyitása. Az iskolák vonatkozásában a tapasztalatunk az az, hogy jól működik a digitális munkarend, egyébként sem lehetne kötelezővé tenni mindenki számára az iskolába járást, ami teljesen megborítaná ezt a viszonylag jól beállt új munkarendet, ezért június 15-ig marad a digitális munkarend azzal a megkötéssel, hogy június 2-től engedélyezzük az egyéni vagy kiscsoportos felkészítést az iskolaépületekben”

- mondta az államtitkár.

 

Nagy Anikó: Gyors és határozott kormányzati döntések születtek Magyarországon

Korábban a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetet jelölték ki a koronavírus-fertőzött és fertőzés-gyanús gyermekek kezelésére, emellett az intézmény ellátja az egyéb feladatokat is. Velkovics Vilmos műsorvezető arra volt kíváncsi, hogy milyen elemzéseket végeztek a szakemberek, és ezekből milyen tapasztalatokat vontak le.

Miniszterelnök úr elsősorban járványügyi szakemberekkel egyeztetett - válaszolta Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója, majd hozzátette, hogy ő annak a kutatócsoportnak a tagja, amelynek önkéntesei az európai országok járványkezelési megoldásait hasonlította össze. Többek között készült olyan összehasonlítás is, hogy míg Magyarországon az egyetemeket a fertőzés megjelenése után 7 nappal zárták be, eddig Olaszországban ezt csak a 21. napon tették meg.

Nagy Anikó ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy idehaza gyors és határozott kormányzati döntések születtek, amelyek a lakosság biztonságát helyezték előtérbe. Ez az időnyerés pedig nagyban befolyásolta a járvány alakulását az országban. Olaszországban az egy-két hetes csúszás gyakorlatilag tragédiához vezetett – hangsúlyozta a főigazgató. A főorvos megjegyezte, hogy az eredményes járványkezeléshez az is hozzájárul, hogy a kormány külön kezelte a vidéket és Budapestet, és húsvétkor sem engedett a korlátozásokból. Ha akkor lazítottak volna az intézkedéseken, akkor valószínűleg rosszabb statisztikák születtek volna – tette hozzá.

Solymár Károly Balázs: Kellett egy megoldás, hogy rögzíteni tudjuk, kikhez tartózkodtunk közel

„Arra kérem, hogy segítsen nekünk megérteni, hogy pontosan mi a működési elve ennek a szoftvernek?”

- kérdezte Velkovics Vilmos.

„Úgy a legegyszerűbb megfogni, hogy miről is szól ez a kontaktus kutatás, tehát milyen feladatot kellett megoldani az applikációval? Ha valaki jár kel, nem tudja magáról, hogy fertőzött, sokakkal találkozik. Ha a teszt bebizonyítja, hogy ő fertőzött, megkérdezik, hogy merre járt az előző két hétben. És akkor megpróbál visszaemlékezni, elég hézagosan megy ez. Ha megmondja, hogy volt kórházban, volt boltban, nem sokat árul el arról a járványügyi szakembereknek, hogy kiket fertőzhetett meg. (…) Erre kellett egy megoldás, hogy hogyan tudjuk rögzíteni valamilyen módon, hogy kikhez tartózkodtunk közel"

- válaszolta Solymár Károly Balázs.

HírTV

x
Rendkívüli hír