2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Magyarország élőben

Maróth Miklós: Minden kutatásnak a társadalom számára kell hasznosnak lennie

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Maróth Miklós akadémikus, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke volt Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendége. Témaként szerepelt, hogy már szeptember elején felállhat az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, és nem szakadhat meg az akadémia és a kutatóintézet-hálózat szoros kapcsolata. Az is terítékre került, hogy az MTA-nak meg kell találnia helyét az új viszonyok között, és így a minőségellenőrzés intézményének kell maradnia.

  •  Maróth Miklós: Minden kutatásnak a társadalom számára kell hasznosnak lennie

Maróth Miklós elmondta, hogy a testület vezetését elvállalnia megtiszteltetés volt. Továbbá az is fontos, hogy egy olyan új intézményt hoznak létre, ami eddig nem volt, és ennek valamilyen új irányt kell adni.

Földi-Kovács Andrea azt firtatta, vajon tisztában volt-e vele, hogy az elnöki kinevezésével egy időben „méhkaptárba” dugta a fejét?

„Az eleve elhangzott fenyegetés, hogy aki ezt elvállalja, annak a karrierjének vége. Ez engem isnspirált egy részről. Másrészt kíváncsi vagyok, hogy fogják ezt csinálni”

– reagált a felvetésre az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke.

A műsorvezető megjegyezte: a legfőbb vád jelenleg, hogy a politika bele akar szólni a tudományos életbe. „Kik és mi alapján határozzák meg a kutatási területeket?” – kérdezte a műsorvezető.

Maróth Miklós válaszában kifejtette:

„Természetesen nem csak a politika, hanem még az Európai Unió is megszabja a prioritásokat, amikor kiírja a pályázati pénzeket. A prioritások mindig a társadalom számára jelentenek fontos kutatási területeket. Annak a társadalomnak a számára, amelyik előteremti a pénzt a kutatásokhoz. Ilyen módon természetesen nem a kormány az, ami beleszól, hanem a társadalom. És a társadalomnak az elvárásait közvetíti a kormány. Ezt én egy természetes dolognak tartom”

– jelentette ki az elnök, aki szerint egyes emberek kutatásai nem a kormány politikája által lesz megszabva, noha sokan ezzel az érvel támadják a most felálló rendszert.

„Nem lehet előre megmondani milyen témák fognak felmerülni. Tudományosan relevánsnak kell lennie a témának. Lesznek intézet igazgatók továbbra is, akik felelnek az intézetükön belüli kutatásokért”

– szögezte le Maróth Miklós.

A belülről jövő kritikák, vagy a változásokkal szembe helyezkedő munkatársakkal kapcsolatban az elnök úgy fogalmazott: mindenki a lelkiismeretével van elszámolási viszonyban. Aki nem bírja a kritikát, vagy megsértődik, az ne vállaljon el ilyen szerepet. Egy év után fog megmutatkozni mennyire sikeres az új rendszer.

A következő egy évben nem lesznek lényegi változások a Magyar Tudományos Akadémiától elkerült kutatóintézetekben – mondta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke. Maróth Miklós közölte: az új szervezetnek türelmi időre lesz szüksége. A tagok számára az első és legfontosabb feladat egy követelményrendszer kidolgozása lesz, vagyis az, hogy mit várnak el a kutatókkal szemben. A hálózatban dolgozó 2500 kutató munkájáról továbbra is az intézetigazgatók döntenek majd.

"Körülbelül egy évig az irányítótestület nem lesz abban a helyzetben, hogy felelős döntéseket hozzon. Egy év után mutatkozik meg, hogy mennyire sikeres, mennyire nem sikeres az új rendszer. Kik azok, akik sikeresek, kik azok, akik nem. Mit kell változtatni a jelenlegi rendszeren. Tehát van egy egy évnyi türelmi idő, amíg fönnmarad a jelenlegi helyzet, tehát, amit megörököl a kutatóintézet. Meglátjuk, hogyan alakul tovább"

– nyilatkozta Maróth Miklós.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja

Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni . ezt maga Magyar Péter nyilatkozta a Magyar Nemzet riporterének. Az ügyben most megszólalt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!