2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Vezércikk 04:00

Magyarország élőben

Magyarország élőben extra - Továbbra sincs koronavírusos beteg Magyarországon

A stúdióból jelentkezett Velkovics Vilmos műsorvezető vendégeivel Menczer Tamás tájékoztatásért felelős államtitkárral, Prof. Dr. Duda Ernő biológussal, immunológussal és élő kapcsolás segítségével Pécsről Dr. Kemenesi Gábor virológussal, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusával.

  • Magyarország élőben extra - Továbbra sincs koronavírusos beteg Magyarországon

A műsor kezdetén Duda Ernő írta le mi jellemző a betegségre és milyen módon jöhet majd létre a gyógymód.

Ezt követően Kemenesi Gábor számolt be a gyógyszerek készítési folyamatairól és a jelenlegi kísérleti vakcinák előállításának körülményeiről.

Menczer Tamás beszámolt a jelenleg karanténban tartózkodó magyarok hollétéről, valamint tesztjeinek eredményeiről. Magyarországon továbbra sincs beteg. A külföldön karanténban kezelt magyarok közül pedig egy magyarról tudnak, akinek két tesztje is pozitív lett. Esetében további vizsgálatokra várnak.

A tenerifei karantén kapcsán is megtudhattuk, hogy vannak az elkülönített személyek.

Az immunrendszer működéséről, a tünetek jelentkezéséről avagy azok esetleges elmaradásáról is beszámolt Duda Ernő biológus, immunológus.

Minél idősebb valaki, minél több betegsége van, annál több esélye van a vírussal való megfertőződésre, valamint annak esetén az esetleges elhalálozás kockázatára. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy az eddigi esetekben valószínűleg volt valamilyen betegsége a személyeknek, illetve influenzajárvány van, aminek következtében eleve legyengült az emberi szervezet a koronavírussal szembeni védekezésre.

A koronavírus Afrikába jutásáról is szó volt, lévén a nagy számú HIV fertőzött és legyengült immunrendszerük miatt.

Menczer Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a betegség az idősebb, más betegséggel rendelkező, legyengült immunrendszerű emberek esetében jelent valódi kockázatot. Ugyanakkor ezeknek az embereknek az esetében más betegségek is ugyanúgy kockázatot jelentenek.

A magyar kormány folyamatosan mérlegeli a kialakult helyzetet. Ideértve annak ellenőrzését, hogy az illegális bevándorlók hullámát ellenőrizzék. Egészségmegőrzés szempontjából ugyanis fontos, hogy megvizsgálják azokat, akik fertőzött területről vagy azon keresztül érkezhetnek Magyarországra.

Az orvostudomány fejlettségére is felhívta figyelmet Duda Ernő, kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy hogyan tudták megkülönböztetni az influenzajárvány következtében elhunytakat a koronavírus okozta fertőzések következtében meghalt személyektől. A vírus néhány hónapja van a köztudatban, ugyanakkor máris komoly lépéseket tettek annak érdekében, hogy létrejöhessen a védőoltás.

A megjelenését követő néhány héten belül azonosították, amiről Kemenesi Gábor virológus is beszélt. A korábbi, hasonló vírusokkal is összehasonlítva az egyes folyamatokat.

Ami a kapható szájmaszkot illeti, akkor igazán hatásos, mindenki számára, ha azon van, aki megfertőződött. Aki nem fertőzött, annak nem nyújt akkora védelmet, de abban az esetben nincs is rá szükség. Fontos szem előtt tartani ugyanis, ha az ember eltakarja az orrát, illetve a száját, akkor az azért segít, mert az ember gyakran önkéntelenül matat az arca körül, miután hozzáért valamihez például tömegközlekedési eszközön. Így egy sál viselése emlékeztethet arra, hogy ne nyúljunk oda, illetve javasolt a gyakori kézmosás is. Ennél fogva a betegség alapvetően könnyen elkerülhető, odafigyeléssel.

További fontos és hasznos információkért tekintsék meg adásunk:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!