2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 06:00

Magyarország élőben

Magyarország élőben extra – Minden arról szól, minél kevesebb áldozata legyen a járványnak

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő beszélt a honvédelmi erők jelentőségéről, a vészhelyzet kihirdetését követő nyolcadik napon, Magyarország élőben extra című műsorunkban.

  • Magyarország élőben extra – Minden arról szól, minél kevesebb áldozata legyen a járványnak

Jelenleg 73 fertőzöttről van tudomásunk. A következő időszakban százezrek is elveszíthetik a munkájukat.

A legfontosabb üzemek, energiaszolgáltatók, élelmiszerboltok, gyógyszertárak létfontosságúak lehetnek. A honvédség emberei első körben csaknem 140 ilyen, létfontosságú üzem irányítását vehetik át, 70 cégnél már ott is vannak a katonák.

A Honvédelmi Minisztérium és más alakulatok az első napokban megismerik a legfontosabb cégek működését, felmérik a kialakult helyzetben elfoglalt lehetséges szerepük.

Még nem tartunk ott, hogy szükség lenne rájuk, de jobb mindenre felkészülni. A létfontosságú cégek megóvása fontos, de ki kell emelni, hogy egyelőre pusztán felkészülésről van szó.

Minden arról szól most ebben az országban, hogy minél kevesebb áldozata legyen a járványnak – hangsúlyozta Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő.

Molnár Péter: Nem túl rózsás a helyzet Nógrádban

Már Nógrád megyében is érződik a koronavírus-járvány gazdasági hatása. A vállalkozók itt is megpróbálnak túlélni. Kérdés, hogy mennyi tartalékuk van. Bánkon van a Hír TV tudósítója Molnár Péter.

A turizmus a térségben is húzóágazat. Tavasszal a szabadtéri rendezvények, fesztiválok időszaka is kezdetét veszi. Hogy alakul a turista forgalom? Milyen rendezvényeket mondtak le, vagy halasztottak el? – kezdte a beszélgetést Földi-Kovács Andrea.

Nem túlságosan rózsás a helyzet Nógrádban – mondta kollégánk, Molnár Péter. Ahogy fogalmazott bizonytalan a turizmusból élők közeli jövője.  A túlélésre rendezkedtek be a vállalkozók, de céljaik között fő helyen áll, hogy megmentsék az alkalmazottaikat.

Korábban a 2008-as válságot is nagyon megsínylette a megye? A kormány országosan több százezres munkanélküliséggel számol. Ott helyben mire készülnek az emberek?

A megyét két részre oszthatjuk, az elmúlt időszakban nyugaton dinamikus fejlődés mutatkozott. Itt talán bizakodóbbak, mint a megye keleti régiójában - fejtette ki Molnár Péter.

Pleva György: Fokozottan védik az élelmiszereket a szennyeződéstől

Tanácsokat fogalmazott meg a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal a koronavírus járvánnyal kapcsolatban az élelmiszer-forgalmazó létesítmények üzemeltetőinek – hangzott el a Magyarország élőben extrában.

Az áruszállítás előtt nem zárták le a határokat, emiatt is fokozottan védik az élelmiszereket a szennyeződéstől – mondta el Pleva György, a NÉBIH élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója.

Földi-Kovács Andrea az iránt is érdeklődött, hogy tervez-e a NÉBIH további szigorításokat az egyre fokozódó járványügyi helyzetben. Erre az igazgató azt válaszolta, hogy az intézkedéseik szoros összefüggésben állnak az operatív törzs döntéseivel, de a honlapjukon fellelhető számukon és egyéb elérhetőségeiken továbbra is várják a fogyasztók bejelentéseit.

Szigorú intézkedések, szigorú adatvédelmi szabályok

Olyan adat minősül személyes adatnak, amikor közvetlenül egy maghatározott személyre következtetést lehet levonni, tehát be lehet azonosítani a beteg személyét – hívta fel rá a figyelmet Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Ha nem ilyen adatról, hanem gyűjtőadatról, területi adatról akkor nem személyes, hanem statisztikai adatról beszélhetünk, ami a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint közérdekű adat.

Péterfalvi Attila szerint az, hogy a hatóságok nem közlik az adatokat, tulajdonképpen az információszabadság korlátozása, ami lehet jogszerű.

Az információszabadságra vonatkozóan nemzeti szabályok vannak hatályban és van egy olyan lehetőség az információszabadság korlátozására, amely a döntést megelőző adatokat nem hozz nyilvánosságra a döntés meghozataláig vagy adott esetben azután is, hogyha ez a döntést veszélyeztetné, a döntés alapján foganatosított intézkedéseket – tette hozzá.

Teljes beszélgetés: 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!