2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Kormányinfó

Következik:

Híradó 15:00

Magyarország élőben

L. Simon László: Újabb ötmilliárd forintot fordítanak a kultúra megsegítésére

A kulturális élet szereplői a most kihirdetett két mentőcsomag előtt is részesültek járulék- és adókedvezményekben, a most elfogadott 5,1 milliárdos csomagot pedig főként pályázati forrásként fogják szétosztani - mondta el a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke. Majd kiemelte az összeg egy viszonylag jelentős részét mintegy 1,5 milliárd forintot öt állami szervezet, az Operaház, a Szépművészeti Múzeum, a Hagyományok Háza, a Nemzeti Múzeum és a Zeneakadémia kapja.

  • L. Simon László: Újabb ötmilliárd forintot fordítanak a kultúra megsegítésére

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által létrehozott egymilliárd forint keretösszegű gyorssegély mellett a kormány további 5 milliárd forintot fordít kultúra támogatására. A részletekről L. Simon Lászlót, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnökét kérdezte Velkovics Vilmos műsorvezető.

Két nagy elosztási szempont volt itt: egyrészt intézmények kapnak pénzt, másrészt pályázni lehet. Miért pont így oszlanak meg a támogatások – tette fel a kérdést a műsorvezető.

L. Simon László mielőtt válaszolt volna a kérdésre, felidézte, hogy a két mentőcsomag előtt már a kormány döntött arról, hogy az a számos kedvezmény, amely a gazdasági élet több területén is hasznosítható volt, az a kulturális élet szereplőire is érvényes lesz. Többek között ők is részesültek adó- és járulékkedvezményekben. Most pedig

egy olyan kormányhatározat jelent meg, amely a költségvetési források felhasználásával nyújt támogatást a művészeknek és az intézményeknek

– mondta el az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke.

L. Simon László megjegyezte, hogy azok az intézmények, amelyek támogatásban részesülnek, a hozzájuk jutó forrásokat továbbosztják. Így például a Nemzeti Művelődési Intézet a hozzá kerülő 400 millió forintos csomagra pályázatokat fog kiírni olyan szereplők számára, akik nem közalkalmazott művészként dolgoznak például egy színházban, hanem vállalkozási formában nyújtanak bármilyen szolgáltatást.

A kulturális bizottság alelnöke tehát hangsúlyozta, hogy a most elfogadott 5,1 milliárd forintot pályázati formában osztják majd szét.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet vezetője a héten arról beszélt Lakiteleken, hogy a pályázat szövegtervezete egy héten belül elkészül – jegyezte meg L. Simon László.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Élő közvetítés a Kormányinfóról + videó

Élő közvetítés a Kormányinfóról + videó

Mit, miért tesz a kormány? – címmel tartják meg a legújabb Kormányinfót, amit szokásunkhoz híven élőben közvetítünk televíziónkban, Facebook-oldalunkon és itt a honlapon is ebben a folyamatosan frissülő cikkben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!