2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Magyarország élőben

Kovács Zoltán: „Timmermans személye a garancia arra, hogy a kettős mérce uralná a következő öt évet”

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában témaként szerepelt, hogy kedden folytatódik az EU-csúcs, Donald Tusk felfüggesztette a hétfői tárgyalásokat. Nem született döntés a bizottsági elnök személyéről az Uniós csúcson, és folytatódik a harc a brüsszeli csúcspozíciókért. A Néppárt fellázadt Timmermans jelölése ellen. Az adásban szóba került, hogy Orbán Viktor levelet írt a Néppárt elnökének, és felidézték, hogy Conte úgy látja: túl kell lépni a csúcsjelölti rendszer kötöttségein. Ugyanakkor Merkel szerdára neveket ígért. Vajon a német kancellár kitart-e a Timmermans-csomag mellett? Földi-Kovács Andrea vendégét – Kovács Zoltánt, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárt – a felvetett témákról kérdezte.

  • Kovács Zoltán: „Timmermans személye a garancia arra, hogy a kettős mérce uralná a következő öt évet”

Krimiszerűnek nevezte Orbán Viktor a rendkívüli EU-csúcs történéseit.

Az adásban élőben kapcsolták Brüsszelből Zöldhegyi Katalint, a Hír TV kiküldött tudósítóját, aki elmondta, friss hír, hogy keddről szerdára tették át az alakuló gyűlést, amelyen megválasztanák az EP új elnökét, lévén „tulajdonképpen fellázadtak a néppárti miniszterelnökök az elv és a módszer ellen”, amiért a G-20-as oszakai csúcson a német kancellár a hátuk mögött állapodott meg a francia elnökkel, a holland és a spanyol miniszterelnökkel Timmermans jelöléséről.

Folyosói pletykák szerint Mekel most gőzerővel dolgozik, hogy maga mellé állítsa a vonakodó néppárti miniszterelnököket, hogy megnyerje őket Timmermans számára.

Állítólag a bolgár Boriszov az éjszaka folyamán a schengeni folyamatok gyorsításának ígérete miatt átállhatott Timmermans oldalára. A magyar néppárti képviselők hat szakbizottsági jelöléskor is érintve lesznek szerdán. Időkényszer van, mert az Európai Tanácsnak az az érdeke, hogy ő jelöljön vezetőt az EB élére, és az EP ennek tükrében válasszon magának új parlamenti elnököt. Ha a már három napja húzódó csúcson nem születik döntés, július 15-én újabb rendkívüli Uniós csúcsot fognak tartani

– foglalta össze a z eseményeket Hír Tv brüsszeli tudósítója.   

Jelen állás szerint a V4 országok mellett Olaszország, Horvátország, Lettország és Írország ellenzi Frans Timmermans jelölését.

Mindezek után Földi-Kovács Andrea feltette a kérdést a stúdióban lévő Kovács Zoltánnak, vajon Magyarországnak van-e olyan forgatókönyve, amelyben esetleg Timmermans mint bizottsági elnök szerepelhetne?

„Ez egy meghatározó eleme a tagállamoknak, akik ellenállnak. Jó okkal teszik. A tapasztalatok a leköszönő, kimenőben lévő bizottság részéről, amelynek Timmermans úr az alelnöke volt, azok mind-mind arra mutatnak, hogy egy olyan ideológiai harcossal állunk szemben, aki kérlelhetetlenül képviselt egyfajta ideológiai szempontrendszert – több tagállammal szemben. Így az ő személyes hozzáállása és politikája ellentmond azoknak az alapelveknek, amelyekből egyébként Magyarország és a visegrádi négyek kiindulnak”

– szögezte le a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán úgy látja, az elmúlt időszak egyeztetései azért fontosak, mert a V4-ek „meghúzták azt a vörös vonalat, amely mögé már nem szabad visszahúzódni”.  Szerinte a közép-európai országok perspektívájának tiszteletben tartása az egyik legfontosabb alapelv. Magyar szempontból Timmermans személye teljesen elfogadhatatlan.

Nyilvánvalóvá lett téve: Budapest úgy látja, hogy Angela Merkel baloldali jelöltje – eddigi teljesítménye alapján – egyértelműen Soros György embere.

„Ez nem pusztán egy bonmot, ami elporladhat a levegőben, hiszen az ő tevékenysége jogállamiság kérdésében, a migrációval kapcsolatban – talán ezzel kellett volna kezdenem –, a tagállamok szuverenitását és jogköreit érintő vitákban: mind-mind arra mutatott, hogy ő egy egészen más felfogásban érdekelt és hisz, mint amit egyébként Közép-Európa államai hisznek. Ezek között a bevándorlás megállítása lenne az egyik legfontosabb, a másik természetesen a tagállamok szuverenitásának kérdése, a kettős mérce elhagyása”

– szögezte le Kovács Zoltán.

Az államtitkár úgy véli, Brüsszelben a színfalak mögött mindenki tisztában van azzal, milyen típusú intézményi vezetés lehetne abból, ha egy alig tíz százalékos politikai csoportosulásból kerülne ki az Unió legfölsőbb vezetése.  Megháromszoroznák az NGO-k finanszírozását, olyan kulcsterületeken, mint például a migráció. A bevándorláspárti baloldal a saját kezébe tudná venni Európa migrációs politikáját, ezzel átlépve a V4-ek karakteres bevándorlásellenes politikája felett – húzta alá Kovács Zoltán.

Lehetnek még jó jelöltek, lehetnek jó kompromisszumok, csak az alapelveken kellene változtatni.

„Vannak még nevek a kosárban” – mondta el az államtitkár.

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!