2021. március 2.,
kedd, Lujza napja

Kovács László: Boldogok lennénk, ha 2019 forgalmának felét országos átlagban elérhetnénk

2020. november 11., szerda 19:03

Egy éven belül másodszor is részlegesen bezár Magyarország. Az éttermek, kávézók ma már nem fogadhattak vendégeket, a boltok este 7 órakor bezárnak, 8 óra után pedig csak indokolt esetben lehet utcára menni. A cél a járvány visszaszorítása, de ennek nagyon komoly ára van. Csak a vendéglátásban tavasszal több tízezer ember veszítette el a munkáját és mostani szigorítások miatt is sokan az utcára kerülhetnek. A stúdióban Kovács László, a Magyar Vendéglősök Ipartestületének elnöke beszélt a változásokról.

„Az gondolom nem ért sajnos senkit váratlanul az intézkedés, hiszen a számok alapján erre számítani lehetett. Már az is ajándék volt, amikor mi nem zártunk be rögtön úgy, mint a környező országok. Az igaz, hogy márciusban a pandémia kezdetekor nagyon sokan végleg szögre akasztották a kulcsukat és nem tudtak tovább dolgozni, hiszen rendkívül magas bérleti díjakkal dolgoztak például a belvárosi kerületekben üzletek. Ennek a kitermelhetetlensége, ráadásul mikor nem volt vendég abszolút lehetetlenné tette a működést. Sajnos a helyzet nem javult. Az, hogy volt néhány jó hónap, a vidék szempontjából előnyös és nagyon jó eredmény, ez sajnos a budapestieket nem vigasztalhatta”

- mondta a Magyar Vendéglősök Ipartestületének elnöke, aki hozzátette, hogy már az is nagy öröm lenne számukra, ha az összforgalmat tekintve a 2019-es bázishoz mérten annak 50%-át országos átlagban elérhetnék.

Kovács László elmondta, szeretnék elérni, hogy legalább erre az időszakra csökkentsék a házhozszállítást terhelő áfát és így ne 27, hanem csak az éttermekben is fizetendő 5%-ot kelljen fizetni.

Teljes adás:

HírTV