2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Kincses Gyula: Minden politikától tartózkodunk

Hír TV

2019. december 2., hétfő 19:58

A Hír TV Magyarország élőben című műsorának Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke volt a vendége.

Azt mondta, ha eredményre vezetnek a bértárgyalások a kormányzattal akkor nem lesz szükség nyomásgyakorlásra, most honnan veszik, hogy a bértárgyalások eddig eredménytelenek voltak vagy nem voltak folyamatosak? – kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

A tárgyalások folyamatosak voltak, kis túlzással úgy éreztük, hogy „tárgyalgatunk tehát vagyunk” állapotban volt a kamara, de Éger István saját maga mondta azt, hogy volt egy előkészített megállapodás, amit úgy gondoltak, hogy idén május elején talán a kormány elfogad, ez elmaradt és azóta ennek se módosításáról se az elfogadásának dátumáról a kamara nem kapott felvilágosítást

 - mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Igen, csak itt az eredménytelenségre gondolok, tudja, hogy 2010-ben mondjuk egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező szakorvos mennyit keresett? Tehát, hogy átlagosan mennyi volt a bérük úgy nagyjából? – tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea.

Természetesen azt senki nem vitatja, hogy az orvos bérek növekedtek

- mondta Kincses Gyula.

Csak, hogy 251.000 forint és 2019-re 656.000-re emelkedett ez, tehát az, hogy nem volt jelentős mértékű béremelés az egészségügyben az nem vitatható – tárta fel a tényeket Földi-Kovács Andrea.

Ezt én nem mondtam, én azt mondtam, hogy az az emelés, ami az orvosszakmának azt az önérzetét megadja, hogy a kormányzat végre megbecsül bennünket.

De mi lenne ez az emelés?

Egy egyszeri, egyösszegű érdemi emelés, ami kiemeli ezt az ágazatot abból az általános bérnövekedésből, mert egyébként, ha megkérdezném, hogy mennyit keresett akkor egy kőműves vagy buszvezető akkor nagyjából ugyanilyen vagy még nagyobb bérnövekedés történt általában az országban.

- mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Legnagyobb bérnövekedés az egészségügyi ágazatban volt – reflektált Földi-Kovács Andrea, műsorvezető.

 

A teljes adás: 

Hír TV