2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Magyarország élőben

Kálomista Gábor: Változás kell a színházi világban

Rendkívüli sajtótájékoztatón mondott le a Színház és Filmművészeti Egyetem vezetése és a szenátus, mert szerintük az egyetemi autonómia minden egyes elemét felszámolták. Mindezt tették egy nappal azelőtt, hogy alapítványi kézbe kerülne a 155 éves intézmény. A hallgatók és az oktatók hetek óta tiltakoznak a modellváltás miatt. Szerintük szeptember 1-jétől a Vidnyánszky Attila által vezetett kuratórium teljhatalmat gyakorolhat az egyetem felett. A részletekről Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

  • Kálomista Gábor: Változás kell a színházi világban

Lemondott az egyetem vezetése, ahogy azt a hírekben lehetett hallani, azért mert nem vette figyelembe a kuratórium a szenátusnak a javaslatait, Ön szerint mennyire kellett volna figyelembe vennie? – kérdezte Velkovics Vilmos, műsorvezető.

Egy régi vitát boncolgatunk, hogy mennyire független vagy nem független egy egyetem. Ez az egyetem egyébként állami irányítás alatt áll, tehát itt nem kell nagyon messzire szaladni azért, ha itt valaki nagyon bele akart volna nyúlni az utóbbi 8-10 évben belenyúlhatott volna, azonban időközben olyan helyzet teremtődött, hogy kénytelen volt valamilyen megoldást találni ennek az egyetemnek az újjászervezésére az állam és, ha ezen a módon akarja megoldani akkor én azt gondolom, hogy a leghelyesebb magatartás az, ha azok, akik korlátlanul gyakorolták ezt a hatalmat efölött az intézmény fölött - hallottunk itt ügyekről, eseményekről évek-évtizedek óta - akkor most szerintem nyugodtan lehetne egy lehetőséget adni egy másfajta gondolkodásnak. Nem ördögtől való az, ha valaki másképp gondolkodik egy színházi világról, mint ők maguk (…) Van egy kísérteties hasonlóság abban, amikor Andy Vajna átvette az egész filmes világot, az akkori alkotók jelentős része megából kikelve tajtékzott, őrjöngött, hogy mit keres itt, hogy ebből nem lesz semmi (…) és Andy Vajna fölépített egy olyan filmfinanszírozási rendszert, ami Európában is egyedülálló. Akik tombolva szidták, ők sírtak a leghangosabban a temetésén, amikor ők lehetőséget sem akartak adni, hogy ez másképp legyen, mint ahogy ők szervezték meg évtizedeken keresztül. Azt gondolom, hogy lehetőséget kéne adni ennek a kuratóriumnak arra, hogy bebizonyítsa azt, hogy képes változást elérni a színházi világban, mert változás kell a színházi világban

- mondta Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!