2020. november 26.,
csütörtök, Virág napja

Kacskovics Imre: Jobban félek a koronavírustól, mint a vakcinától

Hír TV

2020. október 22., csütörtök 20:11

6 és fél millió oltóanyagot kaphat az unión keresztül Magyarország. Több mint 40 kutatás már klinikai fázisban jár. De kell-e félnünk az oltástól? A témával kapcsolatban vendégünk Kacskovics Imre immunológus, egyetemi tanár volt.

13 milliárd forintért kötött le Magyarország 6,5 millió koronavírus elleni vakcinát. A brit-svéd gyógyszergyártótól rendelt oltóanyag egyelőre a klinikai teszt fázisában van, így nem tudni, mikor kaphatja meg a szükséges engedélyeket. Jelenleg több mint 40 olyan kísérelt zajlik a világban, ahol a hatóanyagot már embereken is kipróbálják. A vakcina fejlesztésének gyorsasága miatt azonban sokan attól tartanak, hogy az oltásnak komoly mellékhatásai is lehetnek. A kutatók szerint nincs ok a pánikra, mert gyógyszergyártóknak a verseny ellenére is nagyon szigorú engedélyezési procedúrán kell átesniük..

A koronavírus áldozata lett egy 28 éves brazil orvos. Az esettel kapcsolatban a szakember elmondta, hogy tudomása szerint nem védőoltást kapott, hanem placebot az a brazil orvos, aki az elmúlt napokban meghalt. 

Személy szerint én jobban félek a koronavírustól, mint a vakcinától. Ennek az a lényege, hogy felgyorsították az adminisztrációját az engedélyezéseknek, a klinikai vizsgálatokon nem tudnak és nem is akarnak változtatni.

Mi számoltunk azzal, hogy nem csitul a vírus. Ahogy korábban is jeleztem, ez egy olyan vírus, amivel az emberiség még nem találkozott, mi mindannyian fogékonyak vagyunk erre a vírusra. Addig még nem lesz védettség a vírus ellen, a járvány nem áll le.

Teljes beszélgetés:

Kapcsolódó anyagok: 

Müller Cecília: A második hullámban is eredményes védekezést folytatunk

 

Hír TV