2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Inotay Petra: Az innovációba próbál mindenki menekülni

Hír TV

2020. április 8., szerda 19:00

Velkovics Vilmos a Magyarország élőben extrában arról kérdezte Inotay Petrát, a Fivosz elnökét, hogy miként tudnak majd kilábalni a kialakult válságból a mikrovállalkozások. Fendler Judittal, az SZTE rektorával a távoktatás eddigi tapasztalatairól beszéltek, míg Apáti Bence, az Operettszínház balettigazgatója a karanténbalett titkaiba avatta be a Hír TV nézőit.

A koronavírus első gazdasági „áldozatai” a kisebb vállalkozások. Sok mikrovállalkozás azért kicsi még, mert nemrég alakult, fiatalok a tulajdonosai. Három hete kérdőívet tett közzé a tagjainak a FIVOSZ, amelyben igyekeztek felmérni, hogy a fiatal vállalkozókat miként érintette a járványhelyzet. Milyen válaszokat kaptak – tette fel a kérdést a Magyarország élőben extrában Velkovics Vilmos műsorvezető.

 Inotay Petra a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke erre azt felelte, hogy minden vállalkozásra hatással volt már az első pillanattól a vírus.

Nagyon sok fiatal vállalkozó a turizmusban vagy szolgáltatásban érdekelt, ezeket az ágazatokat pedig hatványozottan érinti a most előállt speciális helyzet.

A beszélgetés során kitértek arra is, hogy volt-e a megkérdezetteknek vészforgatókönyve. A Fivosz elnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy egy gazdasági világválságot már túléltek, de a mostani egészségügyi krízis teljesen új kihívások elé állította a kisebb vállalkozásokat. Kiemelte, hogy

az innovációba próbál mindenki menekülni,

aki tehette, már elkezdte az online platformokat kihasználni, ott folytatni  az eddigi tevékenységét.

Coursera for SZTE - Ingyenes online kurzusok a Szegedi Tudományegyetem tanulóinak 

21 ezer hallgató vesz részt a távoktatásban a Szegedi Tudományegyetemen. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem  kancellárja mondta el Magyarország élőben extra című műsorunkban, hogyan is használják ki az online oktatás lehetőségeit. 

A Coursera egy online oktatási program melyet közel 50 millió ember használ. Segítségével online kurzusokat tartanak az oktatók világszerte. Az alapító tagok között olyan neves egyetemek professzorai vannak, mint a Stanford és a Princeton egyetemeké. 

Nem pusztán Magyarországon, de a régióban is elsőként használja ezt az oktatási rendszert a Szegedi Tudományegyetem.

A Nobel-díjas oktatók adta tudás mellett egyéb lehetőségek felé is tekintenek. Egyfajta Erasmus program keretében négy európai egyetemmel együtt szövetséget alkotva közös diploma kiadási projektbe is kezdtek.

A karanténbalett a közönségnek szól

A karanténbalettel a balett táncosok csak egy kis vidámságot, jókedvet akartak vinni a közönség életébe, az otthonaikba – mondta el Apáti Bence, az Operettszínház balettigazgatója. A karanténbalett alapvetően egy bohóckodás, ugyanakkor a táncosok nagyon kemény munkát végeznek otthon, hiszen a színház kidolgozta az otthoni munkavégzés feltételeit.

Apáti Bence elmondta, a táncosok a videókat teljesen egyedül készítették, ami az ő tehetségüket és kreativitásukat dicséri.

Kiemelte, a táncosok borzasztó lelkiismeretesek, szó sincs arról, hogy videóról kellene figyelni a munkavégzést. 

Hír TV