2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az életmentő - Semmelweis Ignác igaz története 03:00

Magyarország élőben

Illyés Gergely: Az új román európai főügyész hazájában is elfogultan gázolt át a nemzeti törvényeken

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Velkovics Vilmos műsorvezető kérdezte Székelyudvarhelyről Illyés Gergely politológust, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársát annak a mai hírnek kapcsán, hogy Brüsszelben megszavazták az EU-tagállamok a romániai Laura Codruta Kövesi főügyészi kinevezését, így már gyakorlatilag biztosra vehető, hogy ő lesz a hamarosan felálló intézmény első vezetője. Laura Codruta Kövesit tavaly nyáron mentették fel a több száz román politikust rács mögé küldő romániai DNA éléről az igazságügyi miniszter kezdeményezésére, aki szerint mandátuma idején visszaéléseket követett el a szervezet. A bukaresti kormány hevesen tiltakozott és kampányolt Codruta Kövesi megválasztása ellen, ami szakértők szerint meglehetősen átpolitizálttá tette az ügyet.

  • Illyés Gergely: Az új román európai főügyész hazájában is elfogultan gázolt át a nemzeti törvényeken

A próbaszavazáson huszonkettőből tizenhét tagállam voksolt a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjére, akit az EU másik társjogalkotó szervezete, az Európai Parlament már korábban határozott támogatásáról biztosított.

„Laura Codruta Kövesi rendkívül megosztó személyiség Romániában. Míg a lakosság körében a népszerűsége elég magas, és a mostani ellenzéki pártok körében ő az egyik legnépszerűbb tisztviselő, addig a mostani kormánypártok támogatói azok úgy tekintenek rá, mint aki átgázol mindenféle szabályon és nem veszi figyelembe a nemzeti törvényeket”

– nyilatkozta a politológus, aki szerint a román ellenzéki pártok és Claus Iohannis is szinte „személyes győzelmükként ünneplik”, „sztárként beszélnek Codruta Kövesiről”.  A kormánypártok szerint pedig a román titkosrendőrséget és a főügyészséget annyira összehozta Codruta Kövesi, hogy Romániában immáron a hatalmi ágak szétválasztása nem is érvényes – tette hozzá a szakember.

Hogy a közelmúltban Codruta Kövesi idegen érdekek mentén került a romániai DNA élére, azt senki nem mondja ki, de létrehozott korrupcióellenes ügyészség napvilágra került túlkapásai és visszásságai miatt rengeteg bírálat érte, mondta Illyés Gergely, majd a folytatásban kifejtette, hogy politikailag elfogultság is tetten érhető volt az intézmény működésénél.

„Nem az számított, hogy milyen ügyet tesznek elé az ügyészek, hanem az, hogy az politikailag éppen melyik oldalnak kedvező, vagy hátrányos volt”

– húzta alá a politológus.

Egy új intézmény élén Codruta Kövesi brüsszeli jövőjét firtató kérdésre Illyés Gergely véleménye az volt, hogy valószínűleg nem pusztán a főügyészen fog múlni az általa vezetett intézmény irányvonalának a kérdése, mert a tagállamok is egy-egy ügyészt delegálhatnak a testületbe.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Orbán Viktor pénteken Berlinben adott interjút a Kossuth Rádiónak. Ebben többek között Manfred Weberről néppárti vezetőről mondott meghatározásokat. Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei – Ferencz Orsolya miniszteri biztos, Kacsoh Dániel a Mandiner főszerkesztő-helyettese és Rákay Philip kreatív producer – kiderül a ma esti adásból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!